Hlavní obsah

Vláda dala zelenou spolupráci státu a soukromých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za půl roku by v České republice měla začít spolupráce státu a soukromých firem při realizaci různých projektů. Stát chce společnostem přenechat stavby a provozování silnic, nemocnic nebo čistíren odpadních vod a projekty splácet až po jejich dokončení. Do konce září by měly být předloženy pilotní projekty, práce na nich by měly odstartovat v únoru příštího roku.

Foto: Matěj Motyčka

Oficiální logo akce.

Článek

Plán spolupráce ve středu schválila vláda, sdělil tiskový odbor Úřadu vlády. V červnu mají podle plánu ministerstva financí začít práce na druhé vlně projektů, předložených do konce ledna. V příštích dvou letech by mohly soukromé firmy do zakázek státu investovat asi 15 až 30 miliard korun ročně, odhaduje Fond národního majetku.

Až se celý systém rozjede a zapojí se do něj kraje a obce, mohlo by to být až 50 miliard korun ročně. Mezi pilotními projekty by se podle dřívějšího prohlášení ministra dopravy Milana Šimonovského mohla objevit železnice mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Ruzyň. Tisk zmínil i opravu rychlostní komunikace R4 spojující Prahu s Příbramí.

Pražský magistrát chce vtáhnout soukromé firmy do stavby severozápadní části vnitřního silničního okruhu a přestavby centrální čistírny odpadních vod.

Kvůli spolupráci státu s firmami již vzniklo takzvané PPP centrum, v jehož čele stanul náměstek Fondu národního majetku Filip Drapák. Centrum je pojmenované podle zkratky anglického označení spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Ministerstvo financí navíc vytvořilo oddělení metodiky a regulace PPP projektů.

Spolupráci nepřejí platné zákony

Spolupráci zatím nepřejí některé platné zákony, zejména pravidla pro koncese. Mimo jiné se tak bude novelizovat zákon o veřejných zakázkách a rozpočtová pravidla. Drapákovi se také nelíbí přístup Evropské unie, který údajně neumožňuje v systému PPP využívat pomoc z evropských fondů.

Podle poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers patří ČR spolu s Maďarskem a Kyprem mezi nejaktivnější zastánce PPP z desítky nových členů. V celé unii je nejrozvinutější spolupráce státu a firem ve Velké Británii, která je kolébkou systému.

Česko má zatím dobré i špatné zkušenosti při spolupráci úředníků a soukromníků na veřejných projektech. Ke zdařilým patří například převedení správy a údržby veřejného osvětlení v Praze či stavba brněnské vodovodní sítě, kterou navíc podpořily i peníze z fondů EU. Vláda naopak loni musela zrušit dohodu na výstavbu dálnice D47. Silnou kritiku sklízel i Internet do škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám