Hlavní obsah

Vinařstvím roku je Vican rodinné vinařství z Mušlova u Mikulova

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mušličku ve znaku má Rodinné vinařství Vican, které bylo vyhlášeno ve čtvrtek večer v Brně v desátém ročníku prestižní soutěže Vinařstvím roku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vinařský dvůr u Mušlova je moderní zařízení, které je častou zastávkou turistů. Jsou zde k vidění obří hliněné nádoby dovezené z Gruzie pro zrání přírodního vína.

Článek

Hlavním sídlem rodinné společnosti, která zároveň zvítězila i v kategorii střední vinařství s produkcí do 250 000 litrů za rok, je vinařská farma pod Svatým kopečkem u Mikulova na viniční trati Pod Mušlovem v místech, kde bývalo kdysi teplé moře a kde se mušličky z něj dají se štěstím najít i nyní.

V kategorii malé vinařství do 50 000 litrů uspělo další rodinné Gala Vinařství a v kategorii velké vinařství nad 250 000 litrů komisi nejvíce zaujal Vladimír Tetur, pokračovatel rodinné tradice vinařů Teturových.

Odborná komise navštívila devět vinařství přímo v jejich provozech, kde hodnotila činnost vinařství od vinohradu, přes sklepní hospodářství až po reprezentační prostory včetně dalších aktivit, kterými se vinařství zabývají.

Vinařství, které staví úspěch na omylu pracovnice a unikátních etiketách

Muži

Rodinné vinařství založené manželi Martinou a Tomášem Vicanovými obhospodařuje pět viničních tratí, které se nacházejí v mikulovské vinařské podoblasti. Kromě areálu u Mušlova vinařství provozuje í zrekonstruované sklepy v Bulharech.

„Odborná porota každoročně vybírá vítěze na základě toho, jak celkově přispívá vinařskému oboru. Vítězné vinařství to plní hned v několika směrech. Jedná se o rodinné a zároveň moderní vinařství orientované na lidi a s tím spojenou vinařskou turistiku. Ve všech svých činnostech podporuje a zároveň zachovává autentičnost regionu Pálavy,“ shrnuje hlavní důvody výběru vítěze Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů a dodává: „Za vinařstvím je vidět nejen kus tvrdé práce, ale zároveň nadšení, určitá hravost a láska k oboru. Věřím, že letošní vítěz by se opět mohl stát inspirací pro ostatní.“

Devět vinařství

Ve finále o titul Vinařství roku se tentokrát utkalo devět vinařství, tři v každé kategorii. Vítězi titulu se v minulosti stala vinařství Škrobák, Víno J. Stávek, Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Bzenec.

Kromě hlavních cen byly dále uděleny ceny „Korunní – Enolog roku 2019“ – cena mladému vinaři, enologovi do 40 let, kterou získal Jan Stávek. Cenu „Počin roku 2019“ získal Pavel Lacina s rodinou za projekt Vinaři jdou na dřeň. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost a její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství obdržel Antonín Šťastný.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a města Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám