Hlavní obsah

Vína nalezená na zámku v Bečově mají cenu až 30 miliónů

Hodnota sbírky vín, která byla nalezena v roce 1985 spolu s relikviářem sv. Maura na zámku v Bečově nad Teplou, je podle znalce až 30 miliónů korun. Uvádí to znalecký posudek. Původní odhady se pohybovaly kolem 20 miliónů korun. Některá ze 136 lahví vín starých asi 130 let, například vína z vinařství Chateau d´Yquem, mají odhadní cenu i 700 tisíc korun, řekla zástupce kastelána zámku a hradu Bečov Andrea Grecmanová.

Foto: Vladimír Mikunda, Právo

Zámek v Bečově

Článek

"Posudek byl vypracován znalcem Ivem Dvořákem na základě poznatků získaných z přechutnání vybraných vín. Vyčíslená částka je odvozena z katalogů aukčních síní a jde tedy pouze o odhadní cenu," uvedla Grecmanová.

Podle znalce je minimální cena sbírky 7,7 miliónu korun. Pokud by se však podařilo dohledat doklady k vínům, které by potvrdily exkluzivní sběratelské exempláře, hodnota sbírky by dosahovala 30 miliónů korun.

Několik vzorků ochutnali someliéři v květnu. Ukázalo se, že kvalita vín je i přes jejich stáří velmi vysoká, a to, že vína byla desítky let zakopaná pod podlahou, lahvím spíše prospělo.

"V žádném případě nepřichází v úvahu prodej vín. Vína jsou momentálně uložena v depozitáři na státním hradě a zámku Bečov, kde je jejich stav pravidelně kontrolován a kde mají vyhovující podmínky (pravidelné měření teploty a vlhkosti). V blízké době bude ustanovena odborná rada, která rozhodne, jak bude s víny nadále nakládáno," doplnila Grecmanová.

Doplnila, že vína, která budou prokazatelně označena za takzvaně "mrtvá", budou využita při tvorbě nové expozice s relikviářem svatého Maura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám