Hlavní obsah

Vidina biliónové injekce do americké ekonomiky rozhýbala trhy

Novinky, toh

Slib americké centrální banky (Fed), že napumpuje do ekonomiky 1,2 biliónu dolarů, povzbudil investory po celém světě. Bankéři na svém středečním zasedání zároveň ponechali hlavní úrokové sazby na stávající úrovni, a to v pásmu nula až 0,25 procenta. Informovala o tom BBC.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

Fed hodlá nadále nakupovat dluhopisy, čímž se pokusí dodat skomírajícímu hospodářství další peníze. Bude se jednat o dlouhodobé státní dluhopisy a také hypoteční cenné papíry. Rozhodnutí o výši vynaložené částky investory překvapilo.

To se následně projevilo na obchodování s cennými papíry. Například akciový index Dow Jones si polepšil o 1,23 procenta, Nasdaq pak o 1,99 procenta. Následně si polepšily akciové trhy v Asii i Evropě.

K obdobnému kroku, tedy navýšení peněz v objemu díky odkupu dluhopisů, přistoupila před několika dny i centrální banky Anglie Bank of England. [celá zpráva]

Fed si od vynaložení obří sumy slibuje zejména zlepšení situace na realitním trhu. Peníze by opět mohly oživit trh s hypotékami. „Tento krok není pouze k udržení nízkých hypotečních úroků po delší dobu, ale úrokové sazby by se dokonce mohly v následujících dnech ještě snížit,“ citovala BBC analytika společnosti Bankrate.com Grega McBrida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám