Hlavní obsah

Více než polovina firem by v Česku po snížení podpory neinvestovala

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než polovina zahraničních i tuzemských firem by za předpokladu, že by se snížila veřejná podpora podle návrhu Evropské unie ze současných 40 na 25 procent, přestala investovat do nových či stávajících tuzemských projektů. Vyplývá to z průzkumu agentury CzechInvest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvody by podle oslovených firem spočívaly zejména ve výrazném zvýšení nákladů, ztrátě motivace a malé návratnosti investic. Pokud by v Česku přesto investovaly, mohla by změna podle CzechInvestu negativně ovlivnit míru a rozsah investic, tedy i počet nově vytvořených pracovních míst.

„Návrh Evropské komise významně zhoršuje podmínky pro poskytování veřejné podpory v České republice, a to zejména pro velké firmy, které tvoří 92 procent všech dosavadních žadatelů o investiční pobídky,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s tím, že Česko své výhrady poslalo do Bruselu. „Nemůžeme a nechceme o budoucí investice a s nimi spojená nová pracovní místa přijít,“ zdůraznil.

Také podle ředitele sekce fondů EU ministerstva průmyslu a obchodu Petra Očka jde o značný problém. „Omezení podpory by však v důsledku nesnížilo konkurenceschopnost pouze České republiky, ale celé Evropské unie,“ dodal.

Žádost do konce srpna

V případě schválení návrhu na snížení investiční podpory na 25 procent bude nový systém investičních pobídek platit pro projekty, které obdrží rozhodnutí o přidělení veřejné podpory po 1. lednu 2014.

„Vzhledem k časově náročnému schvalovacímu procesu budeme moci stávající podmínky, tedy 40procentní výši státní podpory, zaručit firmám, které podají žádosti do konce srpna 2013. Záleží teď ale především na tom, jak se Evropská komise nakonec rozhodne,“ doplnil Marian Piecha, ředitel odboru inovačního podnikání a investic ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám