Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Víc než polovina řeckých jogurtů v testu nesplnila nová pravidla pro označení

Sedm ze 12 řeckých jogurtů v testu neobsahovalo alespoň 5,6 procenta bílkovin, což je podmínka pro jejich označení tímto názvem podle vyhlášky, která začne platit od července. Upozornil na to časopis dTest, který testy provedl.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Víc než polovina řeckých jogurtů v testu nesplnila nová pravidla pro označení

Časopis dTest poslal do laboratoře 12 vzorků jogurtů zakoupených na pultech českých obchodů, které svým názvem a často i grafickým zpracováním na Řecko odkazují. Výsledky testů ukázaly, že více než polovina z nich by měla do prázdnin změnit buď název, nebo recepturu.

O tom, čím je řecký jogurt zvláštní, nemají mnozí lidé jasnou představu. Ani české předpisy tento druh jogurtu dlouho neznaly a své speciální legislativní kategorie a požadavků na kvalitu se dočká až 1. července letošního roku. Platit začne nová vyhláška ministerstva zemědělství o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, která navazuje na předpisy EU.

Vyšší obsah bílkovin

„Název řecký jogurt s místem výroby většinou nesouvisí, řecký je jeho speciální způsob výroby. Z běžného jogurtu se po fermentaci odkapáním odstraňuje syrovátka, čímž dochází k jeho výraznému zahuštění. Chemicky se tato úprava projevuje nápadným zvýšením obsahu bílkovin ve výsledném výrobku,“ vysvětluje Hana Hoffmannová z dTestu.

Podle řeckých předpisů by scezený jogurt měl obsahovat alespoň 5,6 procenta bílkovin a takový je i požadavek české vyhlášky. Naproti tomu běžný jogurt z kravského mléka obsahuje okolo 3,5 procenta proteinů.

Laboratoř změřila obsah bílkovin v jogurtech. U žádného vzorku nebyly zjištěny významné rozdíly mezi deklarovaným a skutečným množstvím bílkovin uvedeným na obalu. Ovšem ono uvedené množství bylo u sedmi značek pod budoucím českým limitem, který vychází z řecké normy – množstvím bílkovin se tak příliš nelišily od běžného jogurtu.

Zdravotně bez závad

„Zbylých pět výrobků splnilo připravovaný legislativní limit již nyní. Prvenství v soutěži o nejvyšší obsah bílkovin si odnesla značka Milko, zastoupená hned dvěma výrobky, přičemž Řecký jogurt bílý této značky se také stal celkovým vítězem testu,“ uvedla Hoffmannová: „Na opačném konci hodnoticího spektra celkově skončil Přírodní jogurt řeckého typu Laktos, a to kvůli nízkému obsahu bílkovin i slabšímu výsledku v hodnocení chuti, vzhledu a konzistence,“ dodala.

Speciální limit tučnosti pro řecké jogurty nová vyhláška nepřinese, z principu může být řecký jogurt klidně i nízkotučný. Správný jogurt by měl chutnat nasládle a mírně nakysle, za vady se u jogurtů považuje nestejnorodá a nepřirozená barva, nehomogenní, řidší, méně soudržná, hrubá, písčitá nebo krupičkovitá konzistence. Vítaná není ani příliš se uvolňující syrovátka.

U testovaných bílých řeckých jogurtů byla v laboratoři také hodnocena chemická bezpečnost a sledován výskyt nežádoucích látek, které by se mohly v mléce objevit. „Zkouškami chemické bezpečnosti prošly všechny jogurty s čistým štítem,” uzavřela Hoffmannová.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků