Hlavní obsah

Víc než polovina firem v Česku neplatí daň z příjmů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina firem v Česku neodvádí do státní kasy žádnou daň z příjmů, protože jsou v účetní ztrátě. V posledních pěti letech tento podíl nicméně klesá a naopak roste podíl společností, které na dani z příjmů ročně státu odvedou víc než milión korun. Vyplývá to z v úterý zveřejněné analýzy poradenské firmy Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podíl firem v Česku, které neodvádějí daň z příjmů

Článek

Za posledních pět let podíl podniků, které jsou ve ztrátě, a neodvádějí tak daň z příjmů, klesl o osm procentních bodů na 52 procent, uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Nicméně firmy, které jsou ve ztrátě, a tedy neodvádějí do státní kasy žádnou daň z příjmů, tvoří nadpoloviční většinu z analyzovaného vzorku subjektů, v roce 2012 jich bylo dokonce 60 procent,“ dodala.

Do analýzy Bisnode vstoupily všechny společnosti, které v letech 2012 až 2016 zveřejnily své finanční výkazy. Bisnode provedla podobnou analýzu i na Slovensku. Zde nulové daně z příjmů loni odvedlo jen 11 procent firem, v roce 2012 to bylo 22 procent.

Firmy „optimalizují“

Sazba daně z příjmů právnických osob v Česku činí 19 procent. Firmy se často snaží o tzv. legální daňovou optimalizaci, peníze tak raději rozdělí do mzdových nákladů či investic, než aby je platily na daních. V trochu odlišné situaci jsou akciové společnosti, kde se zisk rozděluje z dividend a je důležitým indikátorem pro vývoj ceny akcií na burze. Dalším diskutovaným fenoménem je v této souvislosti také stěhování firem do daňových rájů.

Podle Bisnode pro státní kasu výše zmíněná pozitivní změna trendu posledních let souvisí s tím, že se tuzemské ekonomice, a tím pádem i podnikatelům více daří.

„Současně roste počet subjektů, které daně odvádějí. Daň z příjmů do sta tisíc korun odvádí každá čtvrtá firma ze sledovaného vzorku. Sto tisíc až jeden milión korun platí necelých 15 procent společností a milión až deset miliónů na dani z příjmů do státního rozpočtu odvede přes šest procent společností,“ uzavřela Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám