Hlavní obsah

Většinový podíl v pražské burze je možná na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většinový podíl v Burze cenných papírů Praha (BCPP) může být na prodej. S odvoláním na společnost Patria Finance, která má v pražské burze téměř čtvrtinový podíl, to v úterý uvedla Česká televize (ČT1). Podle televize by se ke společnosti mohli přidat i další podílníci, a na prodej by tak mohla být majorita.

Článek

"Je možné, že skutečně v blízké době bude burza hledat svého partnera," citovala ČT1 generálního ředitele Patria Finance Jana Klenora. Dalšími podílníky, kteří by se mohli k Patrii připojit, by podle televize mohl být Tiger Holding, Komerční banka a ČSOB. Ti dohromady vlastní 50,01 procenta, tedy nejtěsnější možnou většinu, uvedla televize s odvoláním na majetkovou strukturu burzy.

Možnost prodeje pražské burzy připustil již dříve generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. "Akcionáři se kdykoli vlastně mohou rozhodnout, že mohou prodat," řekl Koblic v Otázkách Václava Moravce v polovině června. Pražská burza je podle něj po čtyřech velice úspěšných profitabilních letech velice bohatou a chtěnou nevěstou.

Jako adepta na převzetí vnímají pražskou burzu větší evropské burzy, jako jsou například Deutsche Börse, skandinávská OMX či burza ve Varšavě.

Podle informací ČT by o tom, kdo nakonec podíl v Pražské burze koupí, mohlo rozhodnout doporučení firmy Golden Sachs, kterou v Česku zastupuje bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Vyjádření firmy se televizi nepodařilo získat.

Pražská burza měla loni čistý zisk téměř 200 miliónů korun, o rok dříve to bylo přes 100 miliónů.

Akcionáři burzy jsou bankovní a nebankovní obchodníci s cennými papíry.

Burza cenných papírů Praha
Historie: Počátky pražské burzy se datují do roku 1871. Dnešní Burza cenných papírů Praha (BCPP) byla založena v listopadu 1992, s prvními sedmi emisemi akcií se začalo obchodovat 6. dubna 1993.
Oficiální burzovní index se začal počítat 5. dubna 1994 (současný index PX převzal historii původního indexu PX 50). Počítá se z hodnoty akcií 14 firem, největší váhu mají akcie energetické společnosti ČEZ (26,06 pct) a rakouské Erste Bank (23,85 pct). Dnešní hodnota indexu PX je 1442,3 bodu, přičemž rekordních 1910,1 bodu dosáhl loni v říjnu. Historickým minimem je pak 316 bodů z 8. října 1998.
V roce 2007 BCPP meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk více než o třetinu na 198,5 milionu korun. Objem obchodů s akciemi meziročně stoupl téměř o pětinu na 1,013 bilionu korun (rekordním zůstává rok 2005 s objemem obchodů 1,04 bilionu korun).
Podle databáze Čekia je největším akcionářem burzy společnost Patria Finance (24,85 procenta; právě ona podle ČT zvažuje prodej svých akcií). Následuje Česká spořitelna (14,67 pct), Tiger Holding Four (13,54 pct), PPF Banka (12,12 pct), Komerční banka (11,51 pct), UniCredit Bank (8,28 pct), GE Money Bank (6,56 pct) a řada drobnějších akcionářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám