Hlavní obsah

Většina Čechů z platu neušetří vůbec nic

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina Čechů z platu nic neuspoří, nemůže podporovat rodiče či děti a nakupovat kvalitnější nebo zdravější potraviny. Takový je závěr říjnového průzkumu agentury CVVM. Pro tři pětiny českých občanů je podle šetření obtížné vyjít se současnou výší příjmu.

Foto: Profimedia.cz

Účtenka z doby, kdy byla DPH ještě devítiprocentní.

Článek

Zatímco drtivá většina domácností (91 procent) má na základní potřeby, jako je jídlo, oblečení a předměty běžné potřeby, menšímu množství z nich už zbývají peníze na financování koníčků a zájmů. Ty si může dovolit 57 procent, naopak 41 procent dotázaných si je musí odepřít.

Nadpoloviční většina lidí nic neuspoří (62 %), nemá z čeho podporovat děti či rodiče (56%) a nakupovat lepší potraviny (59 %).

Podobně odpovídali lidé před rokem. Tehdy ale mělo na koníčky o čtyři procenta více domácností.

Vycházejí spíše vzdělanější voliči pravice

Obecně je podle CVVM pro tři pětiny (60 %) českých domácností obtížné vyjít s výší příjmů. Jako velmi složitou popsala svoji situaci necelá desetina z nich. Oproti tomu téměř dvěma pětinám (38 %) nedělá hospodaření větší potíže. Jako velmi snadno ho ovšem charakterizuje jen procento respondentů.

To je mírně optimističtější výsledek než loni v říjnu. Tehdy jako víceméně snadné popsalo své hospodaření o čtyři procentní body méně dotázaných.

Hůře vycházejí s příjmy lidé bez maturity, nekvalifikovaní dělníci a nezaměstnaní. Začasto volí komunistickou stranu, anebo k volbám nechodí. Bez potíží hospodaří především podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné, kvalifikovaní odborníci a vedoucí pracovníci. Jsou to mnohdy vysokoškoláci volící ODS nebo TOP 09.

Anketa

Ušetříte ze svého platu?
Ano, poměrně výrazně.
19,6 %
Ano, ale jen drobně.
43,2 %
Ušetřím jen občas.
7,1 %
Neušetřím nic.
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 74085 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám