Hlavní obsah

Většina Čechů chodí do práce na osmou. Začínají dřív, než je evropský průměr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi chodí do práce dřív než lidé v ostatních evropských zemích. Okolo 82 procent zaměstnanců malých a středních firem je v zaměstnání do 08:00 hodin, desetina pak do 09:00. V Evropě chodí před osmou dvě třetiny lidí a na devátou pak čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejdříve jsou v Česku na nohou pracovníci ve výrobě, kde šest z deseti pracovníků začíná nejpozději v 06:00 hodin ráno. Tento čas je nejčastější začátek i pro zdravotnictví a farmacii (třetina).

Sedmá hodina dominuje pro stavebnictví (polovina), veřejnou správu (dvě pětiny) a dopravu, od sedmi také často pracují prodavači a pokladní v obchodech s potravinami a tiskem, řidiči a také moderátoři v rozhlase a televizi. V osm hodin pak pracovní doba začíná nejčastěji v oborech velkoobchod, IT a telekomunikace.

Nejdéle si ráno přispí zaměstnanci ve finančním sektoru, kde převládá začátek kolem deváté hodiny.

Vláda i od šesti

Prezident Miloš Zeman loni vzbudil kontroverze svým tvrzením, že „v sedm hodin ráno normální lidé spí". Řekl to při setkání s expremiérem Bohuslavem Sobotkou a narážel na podle něj na časnou hodinu svolanou schůzku na úřadu vlády. Velmi časně přitom jedná i současná vláda premiéra Andreje Babiše. Schází se i v šest hodin ráno. Na brzkou hodinu také rád svolával jednání někdejší předseda vlády Vladimír Špidla.

Podle ekonoma Czech Fund Lukáš Kovandy řada výzkumů dokazuje, že lidé jsou v práci produktivnější v ranních a dopoledních hodinách. Označil za nespravedlnost fakt, že Češi sice vstávají dříve, mzdy ale mají nižší než v zahraničí. Týdně stráví v práci více času, než je průměr EU.

„Skutečným důvodem relativně nízkých mezd Čechů není to, že by nebyli pilní nebo pozdě vstávali. Je to totiž evidentně právě naopak. Skutečným důvodem značně odlišných mezd u nás a v zahraniční je skutečnost, že jsme stále ekonomikou typu montovna. Sice se tu pracuje tvrdě a od časného rána, ale přidaná hodnota této výroby je poměrně nízká,” uvedl ekonom.

Víc lidí pracuje z domova či kavárny

Microsoft se ve studii zaměřil také práce „odkudkoliv”. Možnost práce z domova využívá již téměř čtvrtina zaměstnanců, do netradičních pracovních prostor, například do kaváren, zavítá 27 procent Čechů a 14 procent lidí pracuje na cestách. Jen dvě pětiny (39 procent) pracují výhradně v kanceláři své firmy a 18 procent v prostorách výrobního závodu.

Počet lidí, kteří nemusí pracovat pouze v kanceláři, stabilně roste. Před dvěma lety musely každý den za svým pracovním stolem sedět až tři čtvrtiny českých zaměstnanců malých a středních firem.

V evropském měřítku pracuje 31 procent zaměstnanců pravidelně z domova a dalších 42 procent na cestách či z míst, jako jsou kavárny či co-workingová centra.

Anketa

V kolik hodin vám ráno začíná pracovní doba?
v šest hodin i dříve
51,4 %
v sedm hodin
28,6 %
v osm hodin
10,4 %
v devět hodin
6 %
později než v devět hodin
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8948 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám