Hlavní obsah

Většina Čechů by chtěla zrekonstruovat své bydlení

Novinky, pit
Praha

Celkem 80 procent Čechů plánuje rekonstrukci svého obydlí, a to bez ohledu na to, zda žijí v nájmu či ve vlastním. Přes 66 procent z nich by ráda přestavbu zvládla do 100 000 korun, jak vyplývá z aktuálního průzkumu Poštovní spořitelny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Většina Čechů by si ráda zrekonstruovala své bydlení, ať vlastní či nikoli.

Článek

Češi jsou navíc ve svých plánech poměrně netrpěliví, téměř třetina dotazovaných by rekonstrukci ráda realizovala nejpozději do dvou let. Průzkum rovněž ukázal, že se lidé, co se investice týče, chtějí držet spíše při zemi. Rekonstrukci dražší než 250 000 Kč je ochotno realizovat pouze 8,3 procenta tázaných. Z hlediska jednotlivých místností jsou pak Češi ochotni nejvíce investovat do kuchyně a obývacího pokoje, nejméně pak do pracovny.

Pro většinu Čechů je impulsem ke změně fakt, že jim už neslouží staré zařízení – nejčastěji k rekonstrukci přistupují právě z nutnosti je obměnit, jak odpovědělo 34,8 procenta. Podle mluvčí Poštovní spořitelny Denisy Salátkové bylo spektrum odpovědí pro rekonstrukci poměrně rozmanité.

„Osm procent respondentů uvedlo, že k rekonstrukci přistupuje z důvodu stěhování a jen dvě procenta tak činí kvůli společenskému tlaku, například aby nezůstali se zvelebováním svých domovů pozadu za přáteli či známými,“ doplňuje Milan Jursík, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

Nedostatek peněz a pohodlnost

Valnou většinu Čechů od oprav odradí nedostatek financí. Jako další důvody respondenti zmiňovali hlavně nedostatek času nebo fakt, že byt nemají v osobním vlastnictví. O čirou pohodlnost a neochotu narušit si klidný život starostmi spojenými s rekonstrukcí jde u necelé desetiny dotazovaných.

Do které místnosti jsou Češi ochotni nejvíc investovat
kuchyň38,2 %
obývací pokoj27,7 %
koupelna a WC16,1 %
pracovna2,1 %
Zdroj: Poštovní spořitelna

Anketa

Která místnost ve vašem bytě by si zasloužila rekonstrukci?
Žádná
15,5 %
Kuchyň
12,5 %
Obývací pokoj
6,8 %
Koupelna a WC
25,7 %
Pracovna
1,3 %
Všechny
38,2 %
Celkem hlasovalo 1436 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám