Hlavní obsah

Větrníkům v Německu dochází dech

Právo, rei

Německo chce do roku 2030 vyrábět 65 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. K cíli si léta razí cestu budováním větrných elektráren, po celé zemi se jich v posledních letech postavilo přes 30 tisíc. Jenomže teď se tempo výstavby povážlivě zadrhlo, upozornil list Financial Times.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jedním z důvodů je rostoucí odpor vůči dalším větrníkům, který stále častěji skončí u soudu. I když podporovatelů je zatím stále většina, sílící hlasy kritiků začali vnímat někteří politici. Spolkové země navíc nenabízejí dost parcel, což stavebníky také znejistilo.

Za devět měsíců letošního roku postavili jen 150 nových větrníků o celkovém výkonu 514 MW. To je 80 procent pod průměrem posledních pěti let a nejméně za dvacet let, poznamenal deník.

Britové poprvé v historii vyrobili více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv

Ekonomika

„Pro boj s klimatickými změnami je to katastrofa. Jestliže chceme dosáhnout 65procentního cíle, potřebujeme každý rok přidat zařízení o výkonu alespoň 4 GW. Tento rok zřejmě nezvládneme ani 1 GW,“ prohlásil šéf berlínského think-tanku Agora Energiewende Patrick Graichen.

Německo se přitom zavázalo ukončit provoz v jaderných elektrárnách v roce 2022 a v uhelných do roku 2038. Zemi bez více větrníků hrozí, že bude muset své klimatické cíle snížit, anebo riskovat, že jí dojde proud, shrnul list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám