Hlavní obsah

Veterinární správa varuje před statisíci nanuků z Polska

Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Jde o 250 tisíc samostatných nanuků, 15 tisíc balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. Informoval o tom ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Je to několikátý případ výskytu tohoto pesticidu v potravinách v posledních týdnech.

Foto: SVS

Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu.

Článek

Zmrzlinu vyrobila firma Froneri Ice Cream, výrobky v ČR prodávaly různé firmy. Veterináři nařídili stažení výrobků, o jejichž možné závadnosti dostali zprávu systémem rychlého varování RASFF.

Výrobky jsou označené jako Milka mini kornout vanilka a čokoláda 8 x 25 ml (multipack), Milka mini zmrzlina vanilka a čokoláda 6 x 50 ml (multipack), Milka čokoláda a oříšek 100 ml, Milka caramel crunch 100 ml, Milka čokoláda a vanilka 100 ml a Milka zmrzlina čokoláda a vanilka kelímek 480 ml. Data spotřeby u závadných šarží jsou od roku 2022 do května 2023.

Češi stahují z trhu kvůli pesticidům polské sleďové filety

Ekonomika

V minulém týdnu nařídili veterináři stáhnout z trhu polské konzervy s filety ze sleďů v tomatové omáčce. Důvodem byl také zjištěný etylenoxid.

Etylenoxid je podle Vorlíčka velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit. V Evropské unii není povolen.

SVS na konci července varovala také před polským uzeným bokem bez kosti od Animex Foods, u kterého byl rovněž zjištěn obsah etylenoxidu. Dříve v uplynulém měsíci veterináři informovali, že stopové množství etylenoxidu obsahuje mléčný dezert Kunín Pohár od firmy Lactalis CZ. Z trhu společnost stahovala 385 000 těchto dezertů. Šlo podle ní ale o preventivní akci, zdraví spotřebitelů nebylo ohroženo, uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám