Hlavní obsah

Velvyslanci v ČR se ohradili proti kvótám na potraviny. Diskriminace je v EU nepřípustná

Novinky, ČTK, bož

Osm zemí Evropské unie (EU) podle Hospodářských novin (HN) v dopise předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi (ANO) vyjádřilo výhrady vůči kvótám na české potraviny, které ve středu schválila Sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Návrh, který prošel Sněmovnou a míří do Senátu, by nařídil ve velkých obchodech 55 procent českých produktů, následně by poměr rostl o tři procentní body ročně až do roku 2028, kdy by činil 73 procent.

Podle velvyslanců Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Rakouska a Belgie a zástupců velvyslanců Polska a Španělska jde o jasnou diskriminaci zahraničních výrobků, která je na jednotném trhu v Unii nepřípustná.

Poslanci odklepli kvóty na české potraviny

Domácí

Státy Unie Česko varují před tím, že zavedení kvót by „vytvořilo pro místní výrobky zvýhodňující obchodní podmínky a diskriminovalo podobné produkty z dovozu”. V této souvislosti by potraviny podle diplomatů i velmi pravděpodobně zdražily.

Rumunsko už s podobným záměrem narazilo

Zástupci evropských států podle HN Faltýnkovi v dopise také připomněli, že s ním o návrhu jednali loni v červnu a že jim slíbil, že u jakéhokoliv návrhu podobného zákona česká strana přezkoumá, jestli není v rozporu s unijními pravidly. Podle velvyslanců se to ale nestalo. Podle informací HN Faltýnek na dopis, který mu přišel v prosinci, neodpověděl.

Kvóta by se neměla týkat maloobchodních provozoven s plochou do 400 metrů čtverečních nebo specializovaných prodejen.

Potravinová soběstačnost? Drahý a nebezpečný nápad, tvrdí institut

Ekonomika

Hospodářská komora, Liberální institut a Asociace soukromého zemědělství opakovaně upozorňovaly, že podobné návrhy podle expertů odporují bodu 34 Smlouvy o fungování EU (SFEU), který zakazuje „omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem“.

S obdobným návrhem již v minulosti v Bruselu narazilo Rumunsko. To před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 procent potravin od místních producentů. Kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení letos raději zrušilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám