Hlavní obsah

Velký ropný obchod. Chevron kupuje rivala za tři čtvrtě bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká ropná společnost Chevron se dohodla na převzetí konkurenta Anadarko Petroleum za 33 miliard dolarů (zhruba tři čtvrtě bilionu Kč) v hotovosti a akciích. Předpokládá se, že transakce, kterou ještě musejí schválit akcionáři a regulátoři, bude dokončena ve druhé polovině roku.

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice Chevron v Kalifornii

Článek

Akcionáři společnosti Anadarko Petroleum podle dohody za každou svou akcii obdrží 16,25 dolaru v hotovosti a 0,3869 akcie Chevronu, napsal server CNBC.

Nabídka ohodnocuje jednu akcii firmy Anadarko Petroleum na 65 dolarů. Zahrnuje tak prémii 39 procent ke čtvrteční závěrečné ceně akcií na burze. Po oznámení dohody se cena akcií Anadarka zvýšila zhruba o třetinu, zatímco akcie Chevronu ztrácely 1,5 procenta, uvedla agentura Reuters.

„Spojení posílí naši vedoucí pozici, pomůže využít naše těžební kapacity v Mexickém zálivu a pomůže rozvoji našeho byznysu s LNG (zkapalněný zemní plyn),” prohlásil ředitel Chevronu Michael Wirth.

Chevron v rámci dohodnuté transakce plánuje vydat kolem 200 milionů nových akcií a vyplatit zhruba osm miliard dolarů v hotovosti. Spolu s firmou Anadarko převezme i její dluh kolem 15 miliard dolarů, upozornil list The Wall Street Journal. Dohromady tedy výše obchodní transakce dosahuje skoro 50 miliard dolarů (1,14 bilionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám