Hlavní obsah

Velké pivovary zdražují balené pivo

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny velké tuzemské pivovarnické skupiny zdražují nebo se v dohledné době chystají zdražit některá svá piva, především vícestupňové pivo v lahvích a plechovkách. Děje se tak téměř každoročně, zvýšení cen je několikaprocentní a letos fakticky jen odráží rostoucí ceny vstupních surovin, energií a lidské práce. Letos však úpravy cen probíhají v období nové vlny pandemie nového koronaviru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přitom už první vlna silně poškodila dvě ze tří odvětví, která se produkcí a prodejem piva zabývají: pivovary a gastronomické provozy, především hospody a restaurace. V maloobchodě se naopak prodeje balených piv v porovnání s loňskem o něco zvýšily.

Na druhé straně loni i letos poměrně rychle rostly ceny téměř všeho, co je k výrobě piva zapotřebí, nejrychleji asi ceny energií, obalových materiálů a také mzdové náklady.

Tím, že pivovary zdražují dražší balená piva, což jsou hlavně ležáky, reagují také na jejich rostoucí oblibu a vyšší prodeje. První vlna pandemie a s ní spojená omezení provozu hospod a restaurací totiž „natvrdo“ ukázaly, že pivaři se svého moku nevzdali a ležáky nakupovali za mnohem nižší ceny v obchodní síti. Právě na tento sortiment proto pivovary logicky směřují nynější cenové úpravy.

Prazdroj zdražil pouze ležáky

Za letošní rok pivovarníci odhadují asi desetiprocentní nárůst prodejů v tzv. kanálu off-trade, což je prodej lahvového nebo plechovkového piva přímo zákazníkům. Masívní propad prodejů čepovaného piva z jarních měsíců se tím ale zřejmě nahradit nepodaří, pivovary tak v celkových prodejích i při zápočtu exportu skončí pod úrovní loňského roku.

Budvar zdraží v lednu pivo v lahvích a plechu

Ekonomika

Již v srpnu zdražení oznámil Plzeňský Prazdroj. Od včerejška zvýšil cenu některých piv v lahvích a plechovkách. Zvýšení cen v průměru o 3,6 procenta, tedy asi o 50 haléřů, se dotkne zejména ležáků a prémiových piv, jako jsou Pilsner Urquell, Radegast 12 a Gambrinus 12. Čepovaná piva v sudech a tancích ani desetistupňová piva značek Gambrinus či Radegast v lahvích a plechovkách největší tuzemský výrobce tentokrát nezdraží.

Dvojka na pivovarském trhu, Pivovary Staropramen, zvýší u balených piv od prosince cenu o tři až čtyři procenta podle typu piva. Informoval o tom generální ředitel pivovarů Zdeněk Havlena. „K tomuto kroku jsme přistoupili po důkladné analýze nákladů i situace na trhu a momentálně informujeme naše obchodní partnery,“ řekl ČTK Havlena. Kromě rostoucích cen obalů je podle něj důvodem i růst cen dalších materiálů, personálních a logistických nákladů.

Budějovický Budvar zdraží až od 1. ledna příštího roku, a to rovněž lahvové a plechovkové pivo v průměru o 3,7 až čtyři procenta. Víc zdraží ležáky, cena výčepního budějovického piva by se změnit neměla.

Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary

Ekonomika

Ze sudových piv stoupne pouze cena Budvaru 33, což je loňská novinka, první budvarský „hořký“ ležák, u něhož po roce skončí zaváděcí sleva. Ostatní ceny sudového piva zůstanou stejné jako letos. K úpravám cen po zkušenostech z minulých let dříve či později přistoupí i další pivovary.

Majitelé hospod tonou v nejistotě

Zda a jak se zdražení ceny piva ze strany pivovarů promítne do konečných cen v obchodech, je dnes obtížné předvídat. Lze ale předpokládat, že řetězce i další prodejci je postupem času do svých cen zapracují.

Neméně složité je odhadovat, jak se budou vyvíjet ceny čepovaného piva v restauračních provozech. Na jedné misce vah je pokles poptávky a návštěvnosti, který už donutil například restaurace v centru Prahy pivo o něco zlevnit. Jiné zavedené restaurace ve větších městech fungují bez větších problémů a i výtoč je slušná. V odlišné situaci jsou potom venkovské hospody. Mnohé z nich už řeší spíše existenční problémy než otázky cen piva.

Pro majitele hospod je nejhorší nejistota, kdy se neví, zda stát nakonec provozy restaurací a hospod znovu zcela neuzavře. Opatření ze strany státu podle nich byla a doposud jsou málo předvídatelná, některá i těžko pochopitelná. Platí to i o nedávném zkrácení provozu do 22 hodin, což naštvalo hlavně tradiční štamgasty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám