Hlavní obsah

Velké obchody budou mít na svatého Václava zavřeno

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních budou muset mít v sobotu, kdy je státní svátek Den české státnosti, zavřeno. Nařizuje jim to zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě, který v Česku platí od října 2016.

Ilustrační foto

Článek

Cílem je umožnit zaměstnancům obchodních řetězců, aby mohli trávit alespoň některé svátky se svými rodinami. Lidé by si tak měli v obchodních centrech nakoupit na sváteční stůl už v pátek.

Otevřeny v sobotu zůstanou některé menší prodejny a v souladu se zákonem rovněž lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Například Billa uzavře v sobotu, kdy mají svátek Václavové, všechny své supermarkety. „Výjimkou budou jen naše prodejny na letišti Václava Havla a hlavním nádraží v Praze a ve všech čerpacích stanicích v republice s konceptem BILLA stop & shop. Ty budou standardně otevřeny,“ sdělila Dana Bratánková, mluvčí Rewe Group ČR, do níž Billa patří.

Volna v roce 2020: Šest prodloužených víkendů

Domácí

Také obchody řetězce Albert zůstanou 28. září až na jednu výjimku zavřené. V souladu se zákonem bude otevřený pouze hypermarket v Českých Budějovicích v ulici Nádražní, a to od 9:00 do 18:00 hodin.

„Prodejna je v místě autobusového a vlakového nádraží a splňuje tak zákonnou výjimku. Ta je definovaná pro obchody v místech se zvýšenou koncentrací cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích. Všechny ostatní prodejny necháme uzavřené,” řekl Novinkám mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám