Hlavní obsah

Velká americká banka neplnila plán, tak svým klientům založila dva milióny falešných účtů

Novinky, bož

Výkonný ředitel americké banky Wells Fargo John Stumpf se omluvil za více než dva milióny falešných účtů, které zaměstnanci otevřeli na jména stávajících klientů banky bez jejich souhlasu. Stumpf dále ujistil, že se nejednalo o koordinovaný podvod.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo banky Wells Fargo v Atlantě

Článek

Stumpf se při slyšení před senátním bankovním výborem nechal slyšet, že jde o nejzávažnější problém za celou jeho kariéru u Wells Fargo, kde pracuje 35 let. Dále dodal, že za skandál přijímá odpovědnost. Rezignovat však již dříve odmítl.

„Hluboce se omlouvám, že jsme nedokázali zvládnout svoji zodpovědnost vůči zákazníkům, vůči členům našeho týmu a vůči americké veřejnosti,“ řekl Stumpf.

Banka propustila přes pět tisíc zaměstnanců

Manažer dále uvedl, že banka propustila 5 300 zaměstnanců, kteří byli do této kauzy od roku 2011 zapleteni. Stumpf výboru rovněž slíbil, že banka rozšíří probíhající prověrky účtů a z nich vyplývající vyplácení refundací. Nově banka prověří účty založené od počátku roku 2009.

„Chtěl bych zdůraznit, že nešlo o koordinované úsilí iniciované naší firmou,“ zdůraznil Stumpf.

Foto: Profimedia.cz

Výkonný ředitel americké banky Wells Fargo John Stumpf

Zaměstnanci se snažili splnit nerealistické cíle

Na začátku září vyšlo najevo, že zaměstnanci Wells Fargo od roku 2011 tajně vytvořili přes dva milióny falešných účtů bez souhlasu klientů.

Omlouvám se, že jsme nezvládli svoji zodpovědnost vůči zákazníkům a americké veřejnosti.
John Stumpf

Zaměstnanci se údajně cítili pod nezvladatelným tlakem, když po nich zaměstnavatel požadoval splnění nesplnitelných prodejních cílů. Proto se velká část pracovníků uchýlila k zakládání falešných účtů, aby cíle splnili a nepřišli o práci.

Úřady uložily bance pokutu ve výši 185 miliónů dolarů (téměř 4 a půl miliardy Kč) a dalších pět miliónů (zhruba 121 miliónů Kč) měla poslat poškozeným klientům.

Společně s JPMorgan Chase, Bank of America a Citigroup patří Wells Fargo do takzvané velké čtyřky amerických bank. V roce 2015 zaměstnávala přes 265 tisíc pracovníků, její příjmy překračovaly 86 miliard dolarů (přes dva bilióny korun) a dosáhla zisku 23 miliard dolarů (zhruba 557 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám