Hlavní obsah

Vejce jsou před Velikonocemi nejdražší za posledních pět let

Novinky, tov

Před letošními velikonočními svátky jsou průměrné ceny vajec nejvyšší od roku 2012. Jedno vejce vyjde v průměru na 2,84 koruny. Průměrný Čech tak vydělává na plato vajec 29 minut, o šest minut více než v loňském roce. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční na základě nabídky vajec v letácích obchodních řetězců před Velikonocemi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena jednoho vejce

Článek

Nejvyšší ceny vajec za poslední dobu byly v roce 2012, kdy vešla v platnost směrnice Evropské komise. Ta měla zajistit zlepšení chovných podmínek drůbeže, jako například úpravu velikosti klecí. Tehdejší ceny vajec dosahovaly až šesti korun za kus.

Od té doby cena vajec postupně klesala. Hned následující Velikonoce stálo jedno vejce v průměru 2,60 koruny a na plato jsme vydělávali téměř 30 minut.

Vloni byla průměrná cena inzerovaná v letácích 2,22 koruny za vejce a na 30 kusů jsme vydělávali přibližně 23 minut a 10 vteřin. Tento rok cena vajec nabízených v letácích dosahuje v průměru 2,84 koruny za kus.

„Vyšší cena vajec, asi o padesát haléřů na kus, je způsobena menším množstvím vajec na evropském trhu. Tuto situaci zapříčinily nedávné velké problémy se salmonelou největšího polského producenta,“ popsala příčinu růstu cen vajec šéfka Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Pokud budeme srovnávat se zahraničím, v Německu vydělávají letos na plato vajec 12 minut, zatímco na Slovensku je to téměř 40 minut, tedy o 11 minut víc než v Česku.

Podražila i vajíčka ve slevě

Výrazný nárůst cen se projevil i u vajec ve slevové akci, jak Novinkám sdělil  Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz.

„Za jedno vejce zaplatíme nejvíce od roku 2014 – 2,49 korun za kus. Zároveň počet slev na vejce je menší přibližně o pětinu. Pokud tedy lidé chtějí nakoupit velikonoční vajíčka výhodně, je třeba si slevy pozorně hlídat,“ uvedl.

„V tom jim může pomoci právě naše služba, která po přihlášení umožňuje sledování cen konkrétních produktů. Jakmile na ně libovolný obchod vypíše slevu, upozorníme je e-mailem,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám