Hlavní obsah

Vatikán už není ztrátový, ale darů po aférách ubylo

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán dosáhl po třech letech ve finanční ztrátě zisku, avšak během roku, kdy vypukl skandál kolem sexuálního zneužívání dětí knězi, klesl objem darů o takřka 15 miliónů eur (365 mil. korun), tedy o 18 procent. Vyplývá to z výroční finanční zprávy Vatikánu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Dokument rovněž uvádí, že Vatikán docílil v roce 2010 přebytku 9, 85 miliónu eur (240 mil. korun) po ztrátě 4, 01 miliónu eur (39, 05 mil. korun) v roce 2009 a minusovém hospodaření v letech 2008 a 2007.

Samostatně spravovaný Vatikánský městský stát vydělal 21, 04 miliónu eur (512 mil. korun) zásluhou prudce rostoucího prodeje vstupenek do Vatikánských muzeí.

Dary Římu od církví ve světě, tzv. Petrův dar, však klesly o 14, 8 miliónu eur na 67, 7 miliónu eur ( 1, 65 mld korun). Vatikán to nijak nezdůvodnil. V Evropě, tradičně největším zdroji darů, vypukl loni skandál kolem pohlavního zneužívání dětí knězi. Mnohé oběti vyčítají papežům Janu Pavlu II. i jeho nástupci Benediktu XVI., že nic nepodnikli, ačkoli se k nim řada informací dostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám