Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze bude znovu pořádat firma, která dostala výpověď

Vánoční trhy v Praze bude nadále pořádat společnost Taiko. Rozhodli o tom v úterý pražští radní, kteří schválili výsledky soutěže na pronájem Staroměstského a Václavského náměstí. Společnost pořádala trhy od roku 2004, před dvěma lety ale dostala od města výpověď, a smlouva tak letos v srpnu zanikla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoční trhy v Praze

Článek

Firma bude kromě vánočních pořádat také velikonoční trhy. Za pronájem prostorů by měla ročně platit čtyři milióny korun a smlouva bude na dobu neurčitou.

Magistrátní majetková komise vybrala Taiko zhruba v polovině srpna. Další firma, která postoupila do druhého kola tendru, s názvem Farmářské trhy, nabídla totiž dvakrát po sobě roční nájemné korunu, od roku 2018 by to pak bylo jeden milión korun. Právě kvůli vyšší roční částce dala komise přednost Taiku.

Firma bude muset na náměstí mimo jiné postavit vánoční strom a domluvit se s prodejci, kteří budou ve stáncích prodávat své zboží. Například strom v minulosti firma hledala každý rok už od prázdnin. Trhy obvykle začínají na konci listopadu a trvají do ledna.

Sortiment, který se bude smět na trzích prodávat, je rozdělen do tří kategorií – povinný, doporučený a povolený. V první kategorii jsou například mikulášské metly, stromky nebo vánoční ozdoby a svícny. V druhé skupině jsou vína, řemeslné výrobky, pochutiny nebo knihy. Skupinu povoleného sortimentu tvoří umělé květiny, keramika, šperky z přírodních materiálů či hračky.

V dozorčí radě seděla Janouškova manželka

Město mělo původně připraveny dva materiály. Jeden z nich, ten schválený, potvrzoval výsledek soutěže. Druhý dokument ji měl zrušit a na letošek a rok 2017 přidělit trhy Taiku bez soutěže. K soutěži si město nechalo vypracovat právní stanovisko, ve kterém se píše, že Praha může soutěž zrušit, toto právo totiž deklarovala předem v podmínkách soutěže a zúčastnění o ní věděli.

Smlouva s Taikem trvala od roku 2004. Podle minulého vedení města byla nevýhodná, proto ji před dvěma lety vypovědělo. Firma ročně platila 2,66 miliónu korun. O firmě se v médiích mluví ve spojení s podnikatelem Romanem Janouškem. V dozorčí radě firmy seděla od roku 2004 do roku 2009 jeho manželka Simona Steiningerová. Firma v minulosti opakovaně uvedla, že ani ona, ani Janoušek ve firmě nefigurují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám