Hlavní obsah

Vandalové při klimatickém protestu v Bruselu vytloukli okna budovy Evropské komise

Novinky, bož

Demonstranti při protestu proti změnám klimatu v belgickém Bruselu v neděli házeli kamení do oken budovy Evropské komise (EK). Cílem demonstrantů bylo přimět politiky, aby se začali zabývat globálními změnami klimatu. Organizátoři se od vandalů distancovali. Na demonstraci přišlo zhruba osm tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zdemolovali budovu Evropské komise v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Organizátoři protestu ze spolku Mládež pro klima (Youth for Climate) vandalismus odsoudili a připsali ho členům hnutí žlutých vest (Gilets jaunes).

„Je škoda, že se účastnili i kriminálníci a tímto způsobem škodili, protože naše pochody byly od začátku slušné a mírumilovné. Naše hnutí se od těchto činů zcela distancuje,” uvedla za organizátory studentská aktivistka Anuna De Weverová.

Další demonstrace by měly pokračovat po celém světě v průběhu týdne. V sobotu večer v rámci takzvané Hodiny Země na hodinu zhasla pařížská Eiffelova věž nebo budova opery v australském Sydney.

Vlnu demonstrací rozpoutala švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová.

Ta nedávno proti sobě popudila část aktivistů, když upozornila, že podle Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) je jaderná energie zásadní pro snížení emisí CO2.

Komentátor Die Presse Christian Ortner k postoji známé aktivistky k jaderné energii napsal, že „kdo považuje změny klimatu za nebezpečí, nemůže být zároveň proti jaderným reaktorům, pokud tedy není v Německu nebo Rakousku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám