Hlavní obsah

V USA zkrachovala další banka, od počátku roku již 23

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech skončila další menší banka. Poslední zkrachovalou institucí je Valley Community Bank s majetkem 123,8 milionu USD (2,2 miliardy Kč) a vklady 124,2 milionu USD . Stala se tak od začátku roku již 23. bankou, která neunesla krizi ve finančním sektoru. Oznámila to Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Veškeré vklady banky převezme First State Bank, která zároveň koupí téměř veškerý její majetek.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka Valley Community Bank v Kalifornii.

Článek

Mezi krachujícími bankami je stále více menších institucí s majetkem do jedné miliardy USD. Velkým bankám se podařilo oživit z finanční krize z let 2007 až 2009 mnohem rychleji.

V loňském roce majetek zkrachovalých bank činil 92 miliard USD, snížil se tak ze 169,7 miliardy USD v roce 2009. Počet krachů přitom stoupl o 17.

Předsedkyně FDIC Sheila Bairová uvedla, že úřad očekává, že počet krachů letos klesne. Ve své poslední zprávě zveřejněné tento týden však FDIC zvýšil počet bank na svém seznamu problémových institucí na 884 z předchozích 860, napsala agentura Reuters.

Americké banky byly vloni opět v zisku

FDIC tento týden uvedl, že americké banky se loni vrátily k zisku. Čistý zisk činil 87,5 miliardy USD a byl nejvyšší za tři roky. V roce 2009 banky vykázaly ztrátu 10,6 miliardy USD.

Loňský počet krachů dosáhl nejvyšší úrovně od krize záložen před dvěma desetiletími. Poslední vlna krachů však zdaleka nedosahuje takové síly jako na přelomu 80. a 90. let minulého století, kdy krize záložen vrcholila.

Rekordní byl počet krachů v roce 1989, kdy úřady zavřely 534 bank. V roce 2008 bylo v USA uzavřeno 25 bank a v roce 2007 jen tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám