Hlavní obsah

V problémech s ČEZ jde o naši pověst, řekl Nečasovi bulharský prezident

Brusel

Bulharský prezident Rosen Plevneliev chce prý řešit problémy kolem českých energetických společností v Bulharsku v souladu s evropskými předpisy a je si vědom toho, že v celé věci jde i o pověst Bulharska. Po setkání s Plevnelievem na okraj summitu Evropské unie v Bruselu to řekl český premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Eric Vidal, Reuters

Bulharský prezident Rosen Plevneliev (v popředí vlevo) a francouzský prezident François Hollande (vpravo) na summitu EU v Bruselu

Článek

Nečas se s Plevnelievem sešel kvůli potížím českých distribučních společností ČEZ a Energo-Pro. Masové demonstrace proti vysokým cenám za elektřinu zapříčinily v Bulharsku pád vlády a postavily do ohniska veřejného zájmu zahraniční distributory elektřiny – kromě ČEZu a Energo-Pro i rakouskou EVN.

„Bulharský prezident mě ujistil, že má zájem, aby tato věc byla vyřešena v souladu s evropskými předpisy a zvyklostmi,“ řekl Nečas. Podle něj si je bulharský prezident vědom „poměrně masivních investic českých energetických společností“.

„Prezident uvedl, že si je vědom, že jde i o pověst Bulharska jako země, kde platí právní řád a kde se postupuje v souladu s evropským právem," řekl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám