Hlavní obsah

V Praze se vloni více prodávaly byty, jejich ceny stouply

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Developeři v loňském roce prodali v Praze celkem 4972 nových bytů, což je v meziročním srovnání o pět procent více. V roce 2012 se prodalo 4720 bytů. Za nárůstem stojí vyšší spotřebitelská důvěra, dlouhodobě nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů a další přísun nových, levných bytů v okrajových lokalitách Prahy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu společnosti Skanska Reality dále vyplynulo, že nabídka nových bytů v Praze poklesla za poslední tři roky téměř o pětinu, zatímco ceny za nové bydlení loni mírně vzrostly.

Na konci roku 2011 bylo na pražském trhu v nabídce 8190 nových bytů, na konci loňského roku jich bylo již o 18 procent méně, přesně 6708. Průměrná cena za nový byt v Praze v meziročním srovnání naopak vzrostla o dvě procenta na současných 58 600 korun za metr čtvereční.

„Jak jsme predikovali v loňském roce, trh s novým bydlením se již stabilizoval a z posledního meziročního cenového srovnání je zřejmý trend nárůstu cen,“ uvedla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Vývoje projektů a akvizic. Ta očekává, že tento trend bude pokračovat i v průběhu letošního roku.

Aktuálně dva největší developeři, společnosti Central Group a Ekospol, prodali v Dolních Měcholupech 465 bytů, tedy téměř deset procent z celkového počtu bytů prodaných v loňském roce. V tuto chvíli je v Praze v nabídce 6708 nových bytů – ve fázi výstavby jich je 2711, před zahájením výstavby 1978.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám