Hlavní obsah

V Praze se loni rekordně prodávaly nové byty

Praha

Loni se v hlavním městě prodalo 4 720 bytů, což je nový rekord. Ten dosavadní držel rok 2011 se 4 562 prodanými byty. Vyplývá to z analýzy společnosti Skanska Reality.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nárůst prodeje způsobil příliv nových projektů v okrajových lokalitách, které developeři zahajovali za téměř nákladové ceny," píše se v analýze, podle které svou roli sehrály také nejasnosti týkající se změn kolem sazeb DPH a rekordně nízké úrokové sazby hypoték.

„Výrazný nárůst jsme zaznamenali až v posledním čtvrtletí, kdy v Praze 10 sváděli cenovou bitvu developeři Central Group a Ekospol. Ceny, za které uváděli na trh své dva nové projekty, se rovnaly takřka nákladovým cenám za výstavbu," řekla ředitelka prodeje a marketingu Naděžda Ptáčková. Podle ní je tento trend dlouhodobě neudržitelný.

V závěru roku 2011 byla průměrná cena v Praze 57 403 korun za metr čtvereční, ve stejném období loňského roku průměr činil 55 989 korun za metr čtvereční. Průměrná cena je však zkreslená započítáním luxusních projektů v centru. Většina nabízených nemovitostí se pohybuje mezi 45 000 a 55 000 korun za metr čtvereční.

Developeři loni zahájili výstavbu 3 598 nových bytů, což bylo o 25 procent méně než v roce 2011. Celkový počet nových bytů na pražském realitním trhu na konci loňského roku klesl na 7 183 bytů. O rok dříve jich v nabídce bylo 8 190.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám