Hlavní obsah

V Praze protestovali autobusoví dopravci, vadí jim malá podpora vlády

– Praha

Zhruba 300 autobusových zájezdových dopravců v neděli na parkovišti PVA EXPO Praha Letňany protestovalo proti postupu vlády při řešení podpory sektorů zasažených krizí způsobenou pandemií koronaviru.

Protest řidičů autobusů v LetňanechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Dopravci se začali v 10.00 hodin sjíždět na parkoviště letňanského výstaviště. Původně měli v 15.00 hodin vyrazit na protestní jízdu k Letišti Václava Havla, ale po domluvě s policisty nechtěli komplikovat dopravu v okolí letiště, a odjeli tedy rovnou domů.

Dopravcům se nelíbí postup vlády, která podle iniciativy Za autobusy jejich obor přehlíží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze se v neděli konal protest autobusových zájezdových dopravců proti postupu vlády při řešení podpory sektorů zasažených krizí.

„Ztráty jednotlivých dopravců činí letos 80 až sto procent tržeb,” řekl novinářům předseda iniciativy Jiří Vlasák. Zakázky jim nyní klesly téměř na nulu, obnovení provozu většina z nich očekává až v polovině příštího roku. Stát na podzim rozdělil mezi dopravce miliardu korun, podle firem to však kvůli pokračující krizi na záchranu oboru nestačí. Bez další pomoci podle nich může zájezdová doprava zkolabovat.

Havlíček pozvání odmítl

Dopravci na protestní akci zvali i ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO), podle iniciativy však odmítl a s dopravci bude jednat v lednu. Téměř miliardové kompenzace, které stát v listopadu rozdělil mezi zájezdové dopravce v programu COVID Bus, by měly podle pátečního vyjádření ministerstva dopravy autobusovým firmám pomoci se přizpůsobit situaci až do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze se v neděli konal protest autobusových zájezdových dopravců proti postupu vlády při řešení podpory sektorů zasažených krizí.

Ministerstvo v programu dostalo 1054 žádostí o kompenzaci. Většina žadatelů uspěla a peníze by již měla mít na svých účtech, řekl Havlíček. Ministerstvo rozdělilo 932,5 milionu korun pro 3486 vozidel.

Zamítnuto bylo 27 žádostí, podle úřadu šlo o dopravce, kteří nebyli držiteli koncese, nebo jejich autobusy nesplňovaly podmínky pro dotace, jako je například nízká emisní třída.

Bez podpory celý obor zkolabuje, soudí dopravci

Dotace však podle iniciativy stačily podnikatelům jen na zaplacení dluhů za leasing z jara. Autobusy ovšem stojí stále. „Většinu zájezdových autobusů přitom provozují malí živnostníci, kteří nemají úspory na další půlrok bez příjmů. Z aktuální situace přitom jasně vidíme, že naši klienti si neobjednávají jízdy na jaro, přitom už touto dobou běžně plánují minimálně jarní prázdniny," dodal Vlasák.

Podle něj bez další státní pomoci může celý obor zkolabovat. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám