Hlavní obsah

V Praze budou po skoro půl století opět jezdit trolejbusy

Novinky, tov

Od července začne v metropoli jezdit trolejbusová linka mezi Palmovkou a Letňany pod číslem 58. V pátek o tom informovala společnost Ropid, která organizuje dopravu v hlavním městě. Dopravní podnik spoj testoval od podzimu.

Foto: Novinky

Spuštění testovacího provozu

Článek

„Je to oficiální. Od 1. července začne v pražské integrované dopravě jezdit pravidelná trolejbusová linka, a to po téměř 46 letech ode dne, kdy byl provoz trolejbusů v Praze ukončen. Linka dostane číslo 58 a cestující sveze na trase Palmovka - Letňany, kde se trolejbusy testovaly,“ uvedl Ropid na sociálních sítích.

DPP začal spoj testovat loni v říjnu, dobíjí se ze zhruba kilometr dlouhé troleje v Prosecké ulici a z další kratší troleje na Palmovce. [celá zpráva]

Lidé na sítích diskutují, zda jde o trolejbus nebo elektrobus.

„Bude se jednat o elektrobus s dynamickým dobíjením, který zde DP testuje. Ale licenčně se jedná skutečně o trolejbusovou linku, v podstatě zde bude jezdit drážní vozidlo. Poznáte to tak, že trolejbusy nemají SPZ,“ vysvětlují zástupci Ropid.

Pražané chtějí zpět trolejbusy, tvrdí Dopravní podnik a zahájil zkušební provoz elektrobusuVideo: Novinky

Rozdíly mezi trolejbusy a elektrobusy se v poslední době kvůli vývoji technologií poněkud stírají. Moderní elektrobusy jsou vybavené baterií, aby se v případě potřeby mohly dočasně od trolejí odpojit a objet například místo havárie.

Reklama

Výběr článků

Načítám