Hlavní obsah

V pondělí budou kvůli svátku opět zavřené velké obchody

V pondělí 28. října budou muset mít na státní svátek opět zavřeno obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Nařizuje jim to zákon, který v Česku platí od října 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Kaufland

Článek

Na zavřené velké prodejny v pondělí zákazníci narazí přesně po měsíci. Zákonodárci totiž mezi osm státních svátků, kdy je prodej omezen, zařadili jak Den české státnosti, tak Den vzniku samostatného československého státu.

Podle zákona musí zůstat zavřené také bazary a sběrny bez ohledu na velikost.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Otevřeny zůstanou menší prodejny a v souladu se zákonem rovněž lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích.

U velkých nákupních center by se lidé měli před návštěvou podívat na jejich internetové stránky. Některá centra v minulosti zavírala na svátek celá, protože se jim nevyplatilo mít otevřeno pouze kvůli menším prodejnám.

Tento svátek je zároveň poslední, kdy budou mít zavřeno vedle maloobchodů nad 200 metrů čtverečních (například supermarkety, hypermarkety, diskonty) i velkoobchody. Poslanci pro ně totiž schválili výjimku.

Velkoobchod je definován jako činnost spojená s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Předkladatelé z řad poslanců ANO a ODS argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů komplikuje zásobování menším obchodům, které mohou mít o svátcích otevřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám