Hlavní obsah

V Londýně se nemůžeme nadechnout, stěžují si čínské banky na přísnou regulaci

– Londýn

Čínské banky začínají kvůli přísnější regulaci ve Velké Británii opouštět Londýn a své evropské aktivity přesouvají spíše do Lucemburska. Jak uvedl ekonomický list Financial Times (FT), čínské banky se už dopisem obrátily na britskou vládu, aby si stěžovaly na přísnější regulaci. Ta je podle nich nevyvážená a úřady mají čím dál větší požadavky na likviditu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ústředí finančního domu Agricultural Bank of China

Článek

„Podnikat ve Velké Británii je za současných podmínek regulace stále obtížnější,“ píše se v dopise, odeslaném jménem Asociace zahraničních bank.

Od globální finanční krize už si pobočku v Londýně založilo několik bank, v nichž má kontrolní podíl čínská vláda. Jsou to například Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank a Agricultural Bank of China.

V Lucembursku není tak těsno

V dopise, který čínské banky britské vládě zaslaly, se podle FT například uvádí, že jedna z čínských bank už přes Lucemburk provádí až třikrát více aktivit než přes Londýn. Několik dalších bank teď stejný krok prý chystá. Lucembursko je známé mnohem volnější regulací, díky čemuž má v tomto státě sídlo řada firem z celého světa.

Problém čínských bank podle dopisu spočívá hlavně v tom, že britský Úřad pro finanční služby (FSA) jim odmítá povolovat pobočky v Londýně. Od roku 2008 úřad těchto povolení vydal mnohem méně než do té doby. Když povolení odmítne, zpravidla jej k tomu vede nespokojenost s úrovní regulace v zemi, z které banka přichází. V tomto případě tedy v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám