Hlavní obsah

V kojenecké vodě byl toluen, zjistila inspekce

Novinky, toh
Aktualizováno

Pětilitrové lahve kojenecké vody Horský pramen obsahovaly toluen. Při testování to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Balená voda se proto již nesmí prodávat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naměřené množství toluenu ve vodě je sice nepatrné, tj. 0,2 mikrogramů na litr, ale v kojeneckých vodách se nesmí vyskytovat žádné cizorodé organické látky ve zjistitelném množství,“ vysvětlila mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Podle ní šlo konkrétně o lahve o objemu pět litrů s trvanlivostí do druhého srpna letošního roku. Vodu poslala na trh společnost Jesenický pramen v Nová Pláň sídlící v Bruntálu.

„Zde byl vydán zákaz uvádění do oběhu vztahující se na uvedenou šarži a také opatření tuto šarži stáhnout z obchodní sítě,“ doplnila mluvčí s tím, že výrobce nesmí prodávat ani ostatní šarže balené vody. Nejprve musí prokázat, že jsou nezávadné.

Firma dělá další kontrolu

Výrobce vody nechal vzorek vody zakoupené v pražském obchodě znovu laboratorně zkontrolovat, výsledky bude znát zřejmě v pondělí. "Do té doby se můžeme domnívat, že mohlo jít například o chybu měření, laboratoře či dodavatele obalů, řekl ČTK předseda představenstva společnosti, která vodu vyrábí, Jan Machovský

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám