Hlavní obsah

V Janově dokončili náhradu za zřícený most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva roky poté, co v Janově po zřícení dálničního Morandiho mostu přišlo o život 43 lidí, vyzdvihli pracovníci na nosné sloupy poslední část mostní konstrukce, která má původní stavbu nahradit. Italský premiér Giuseppe Conte o události hovoří jako o symbolickém milníku, který ukazuje jednotu Italů v čase krizí, kterou je rovněž pandemie covid-19, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po necelých dvou letech skončila výstavba zříceného Morandiho mostu v JanověVideo: Reuters

 
Článek

Za zvuku zvonů a lodních sirén vytáhl jeřáb na své místo prostřední část mostu, který se tyčí nad nyní opuštěnými domy a podniky podél koryta řeky Polcevera. Ačkoliv je nyní struktura stavby kompletní, její uvedení do finálního provozu potrvá ještě několik měsíců. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil osobně premiér Conte.

Nová konstrukce stojí na stejném místě jako původní most, který byl zdemolován poté, co se v polovině srpna roku 2018 za plného provozu zřítil. Zemřelo 43 lidí. Původní stavba vznikla v 60. letech minulého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Most v Janově se zřítil 14. srpna 2018Video: Reuters

Autorem návrhu nového mostu je architekt a rodák z Janova Renzo Piano. Stavební práce pokračovaly i přes restrikce nařízené vládou kvůli koronaviru, jež v podstatě zastavily ekonomický život v zemi.

V italském Janově vyrůstá nový viadukt, předchozí se zřítil před rokem a půl

Ekonomika

„Jedná se o klíčové spojení mezi východem a západem naší země, jde o velmi důležitou infrastrukturu,“ uvedl již dříve Nicola Meistro, šéf společnosti Pergenova, která má stavbu nového viaduktu na starosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám