Hlavní obsah

V Guinee byla objevena nová ložiska uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CONAKRY

Guinejská vláda oznámila objevení komerčně využitelných zásob uranu. Podle zpravodaje BBC doufá Guinea v jejich výhodné zpeněžení díky rostoucí poptávce po uranu jako palivu do jaderných elektráren, která žene ceny této suroviny raketově vzhůru.

Foto: Archiv, Právo

Poptávka po palivu do jaderných elektráren zvyšuje ceny uranu.

Článek

Ložisko uranu objevila australská společnost Murchison United ve Firawě 600 km na východ od hlavního města Conakry.

Těžba uranu by mohla výrazně povzbudit ekonomiku chudého afrického státu, kde většina populace musí vystačit s jedním americkým dolarem na den. Kromě uranu má Guinea rovněž zásoby diamantů, zlata, železné rudy a třetí největší zásoby bauxitu na světě. Po Austrálii je druhým největším světovým producentem bauxitu, který se používá k výrobě hliníku.

Zásoby uranu má i Česká republika

Významný producentem uranu je také Česká republika. Uran se u nás těží v jediném dole v Rožné na Českomoravské vrchovině. O jeho uzavření sice bylo rozhodnuto již v roce 1996 s tím, že těžba bude ukončena k 1. lednu 2000. Od té doby se ceny uranu zněkolikanásobily a konečný termín byl několikrát posunutý. Podle odhadů by se při současných cenách měla těžba v Rožné měla vyplatit až do roku 2012.

O koupi dolu v Rožné projevila zájem australská těžební společnost Uran z Perthu. Český uran je však i v hledáčku ruských firem, které zvyšují výrobu paliva do jaderných elektráren, ale mají nedostatek kvalitního uranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám