Hlavní obsah

V Evropě se prodalo o tři miliony aut méně než před rokem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje nových osobních vozů v Evropské unii (EU) za prvních osm měsíců letošního roku meziročně klesly o 32 procent na 6,12 milionu kusů. V absolutních číslech se jedná o pokles téměř o tři miliony aut. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: William Deshazer, Reuters

V červenci došlo k poklesu registrací nových osobních automobilů meziročně o 5,7 procenta na 1,07 milionu kusů.

Článek

V červenci došlo k poklesu registrací nových osobních automobilů meziročně o 5,7 procenta na 1,07 milionu kusů. Třeba ve Francii ale prodeje dokonce o 3,9 procenta rostly.

V srpnu pak došlo opět k silnějšímu meziročnímu propadu, a sice o 18,9 procenta na 769 525 aut.

Nejlépe na tom v srpnu byl italský trh, kde došlo k meziročnímu poklesu o pouhá 0,4 procenta. Naopak obrovský propad zaznamenaly Německo a Francie – o 20, respektive o 19,8 procenta.

Prodeje nových aut v EU se letos propadnou o čtvrtinu

Ekonomika

Slabé byly prodeje automobilů zejména na jaře, kdy došlo k rapidnímu propadu poptávky i narušení výroby v důsledku první vlny pandemie nemoci covid-19.

Největší meziroční propad připadl na duben, kdy se prodalo o 76,3 procenta vozů méně než před rokem – pouze 270 682 automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám