Hlavní obsah

V ČR se loni vyrobilo pět miliónů párů bot

PRAHA

České obuvnické firmy vyrobily v roce 2004 asi pět miliónů párů bot. Přitom ještě v roce 2000 byla jejich produkce 13 miliónů párů. Obuvníci doplácejí na levné boty dovážené z Číny, jejichž průměrná cena se pohybuje kolem 50 korun za pár.

Foto: Martin Hájek
Článek

Jen z Číny se loni dovezlo do ČR téměř 32 miliónů párů bot, před pěti lety to bylo "pouze" 18 miliónů. Uvedla to Česká obuvnická asociace.

Čeští obuvníci si stěžují, že zboží prodávané hlavně na tržištích je často zdravotně závadné a deformuje nohy. Jeho cena je ale pro mnoho lidí rozhodující. Především rodiče si často nemohou dovolit kupovat dětem boty za několik stokorun několikrát v roce.

"Pokud se jedná o zdravotně závadné výrobky, tak co nám brání je stáhnout z trhu," uvedl k problému předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar s tím, že zákony toto umožňují. "Vidím v tom zejména neochotu některých úředníků, kteří raději kontrolují české výrobce, než chodí na tržiště," doplnil Hojdar.

"Při prodeji z velkoskladů prakticky neexistuje vydávání pokladních dokladů, tržby jsou zatajovány," řekl Petr Kubát z obuvnické asociace.

Problém má i textilní výroba

Ke stížnostem obuvníků se přidala také Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. "Čínský textil se do Evropské unie nyní dováží s minimálním clem a bez kvót. Když ale chceme do Číny vyvážet my, musíme počítat se clem asi 30 procent, v Indii a Pákistánu dokonce 80 až 90 procent," řekl Miroslav Halfar z asociace.

Obchodníci nyní očekávají, že se vláda bude snažit donutit čínskou stranu k dodržování podmínek. "Ministr zahraničí by se měl zasadit o to, aby Evropská unie vystoupila proti Číně, kde se nedodržuje autorský zákon, nesplňují nutné podmínky výroby a zaměstnávají se děti," dodal Halfar.

Anketa

Kupujete levné boty na tržnici?
Ano, i když se brzy zničí, stále se to vyplatí
21,3 %
jen někdy
8,2 %
Ne, raději koupím kvalitní boty, které dlouho vydrží
70,5 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám