Hlavní obsah

O léčebné konopí je v Česku desetkrát menší zájem, než odborníci očekávali

Právo, Václav Pergl

O léčbu léčebným konopím je v České republice v současné době přibližně desetkrát menší zájem, než se původně čekalo, když se celý projekt zaváděl.

Foto: David Mcnew, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tehdy se odhadovalo, že recept na léčebné konopí si vyzvedne měsíčně přibližně 200 lidí. Dnes víme, že je to v průměru dvacet pacientů. To je desetkrát méně, než jsme předpokládali,“ řekl Právu v Zdeněk Blahuta, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Podle jeho slov v současné době léčebné konopí v Česku předepisuje třináct lékařů a vydává ho 22 lékáren. Zatím ho letos bylo vydáno 1,3 kilogramu a největší zájem pacientů byl v květnu, kdy bylo předepsáno 41 lidem. Jeden gram léčebného konopí v současné době stojí v lékárně 100 až 110 korun.

Nová veřejná zakázka

„Je to mnohem méně než na černém trhu, a přesto zájem není velký,“ uvedl Blahuta. Dodal, že ve všech fakultních nemocnicích jsou ambulance pro léčbu bolesti, ale léčebné konopí předepisují pouze lékaři FN U svaté Anny v Brně. Lék přitom může pomoci i na roztroušenou sklerózu. Zájem je menší i přesto, že kvalita léčebného konopí musí být zaručena, zatímco na černém trhu lidé kupují pochybný přípravek s nezaručenou léčebnou garancí.

Příčinou menšího zájmu může být i fakt, že někteří lidé si konopí pěstují doma a sami si z něho vyrábějí preparáty.

Podle Blahuty zatím léčebné konopí z českých zdrojů, tedy od českého výrobce je, ale v dohledné době tomu tak být nemusí, protože firma oznámila SÚKL, že s druhou dodávkou nebude schopna dodat certifikát, který by kvalitu konopí a jeho soulad s českými zákonnými požadavky v plném rozsahu doložil.

Podle Blahuty SÚKL proto nemůže převzít další dodávku. Pokud ale firma certifikát doloží, samozřejmě ji převezme. SÚKL uvažuje, že vypíše novou veřejnou zakázku na dodávku léčebného konopí tak, aby smlouva s novým výrobcem mohla být uzavřena po Novém roce.

Případný výpadek konopí by se pak mohl řešit dovozem, ale tato úvaha je zatím předčasná.

Reklama

Výběr článků

Načítám