Hlavní obsah

V Česku ubylo orné půdy, skotu i prasat, víc se hledí na ekologii

V Česku za poslední dva roky ubylo obhospodařované zemědělské půdy, méně se také chová skotu i prasat. Naopak přibylo chovů ovcí, koní či drůbeže. Na polích je více řepky či ovsa, méně se pěstuje žita či pšenice. O 18 procent přibylo ekologicky obhospodařované zemědělské půdy. Vyplývá to z výsledků strukturálního šetření v zemědělství za rok 2007, které v pátek na agrosalonu Země živitelka zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"I nadále klesá podíl českého zemědělství na hrubém domácím produktu. Už je to méně než dvě procenta. Blížíme se zhruba úrovni Rakouska, ještě nižší podíl má Německo, výrazně vyšší naopak Slovensko nebo Polsko má 4,3 procenta," řekl předseda ČSÚ Jan Fischer.

Platy v zemědělství zůstávají na velice nízké úrovni, loni průměrná hrubá mzda činila 15 377 korun. "Přestože českým zemědělcům od roku 2003 do roku 2007 vzrostla průměrná mzda o zhruba 3700, pořád ještě se zaměstnancům v ostatních odvětvích řečeno sportovní terminologií dívají na záda. Za průměrnou mzdou zemědělci zaostávají zhruba o 5000 korun," uvedl Fischer.

Téměř o 130 000 hektarů ubylo během čtyř let zemědělské půdy, i tak tvoří téměř 45 procent celkové rozlohy České republiky. V roce 2007 obhospodařovali zemědělci 3,5 miliónu hektarů půdy, z čehož dvě třetiny tvořila orná půda. Právě jí ubylo od roku 2005 o 2,7 procenta, luk a pastvin je naopak o čtyři procenta více.

Třetina zemědělců je starší 55 let

Skotu ubylo jen o půl procenta a jejich počet loni dosáhl 1,4 milionu. Větší pokles ale statistici zaznamenali u dojných krav, kterých je o 5,4 procenta méně. Výraznější je také pokles chovů prasat, mezi lety 2005 a 2007 dosáhl 4,7 procenta a loni jich zemědělci chovali 2,8 miliónu. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby ale v letošním prvním pololetí ubylo prasat o dalších 14 procent. Celkově přibylo drůbeže, největší nárůst - o 22,2 procenta - evidují statistici v chovu krůt.

"Čeští zemědělci stárnou, to je další výrazná zpráva. Třetina českých zemědělců je ve věkové skupině 55 a starší," zdůraznil Fischer. Celkem zemědělství loni živilo 191 940 lidí, což byl nárůst o 4,5 procenta. O téměř sedm procent naopak ubylo podniků v zemědělství, loni jich statistiky zaznamenaly 39 396.

O téměř pětinu ale přibylo ekologicky obhospodařované půdy, loni její výměra dosáhla 265 446 hektarů. "Pořád ještě počet takzvaných ekologických farem je relativně malý. Tvoří asi tři procenta. Obhospodařují především trvalé travní porosty, nikoliv například obiloviny. Pokud jde o strukturu chovaných zvířat, téměř třetinou se na něm podílejí ovce," uvedl Fischer. Doplnil, že se také výrazně snižuje podíl zemědělců na celkové produkci biologického odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám