Hlavní obsah

V Česku pohonné hmoty zlevňují, v Evropě jsou mnohde dražší

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v minulém týdnu podle společnosti CCS opět poklesly o téměř 40 haléřů. Česko tak v rámci Evropy rozhodně není jednou z nejdražších zemí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cena nafty v Česku poklesla naposledy o 38 haléřů a s cenou 35,36 Kč/l se dostala na nejnižší úroveň v tomto roce. Nejprodávanější benzín Natural 95 ubral z ceny 37 haléřů a v průměru se prodával za 36,10 Kč/l.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny benzínu a nafty od roku 2010

Jak pro Novinky uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus, za zlevněním stojí nízká cena ropy na světových trzích a posilující koruna vůči dolaru.

„Ceny benzínu by do budoucna mohly stagnovat, u nafty bych si ještě cenový pokles dokázal představit,“ domnívá se analytik s tím, že samozřejmě bude záležet na nastavení marží tuzemských pumpařů.

Foto: ÚAMK, Mapy.cz

Ceny paliv v Evropě

Pokud jde o vybrané evropské země, tak nejlevnější benzín šlo v půlce června pořídit v Bulharsku, kde motoristy vyšel v přepočtu na necelých 33 Kč/l. Naopak nejdražší benzín byl v Nizozemsku, kde stál 45,64 Kč/l.

Nejlevnější naftu nabízelo Srbsko. Litr nafty se v této balkánské zemi dal koupit za 32,61 Kč. To v Itálii dali řidiči za litr dieselu zhruba o deset korun víc, když zde stál 42,56 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám