Hlavní obsah

V Česku je druhá nejnižší nezaměstnanost v EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na pět procent. Ze zemí EU je nižší pouze v Německu. V celé Unii nezaměstnanost stagnovala na 9,5 procenta, ve státech platících eurem pak na 11 procentech. Vyplývá to z aktuální zprávy Eurostatu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost ve vybraných zemích EU

Článek

V ČR míra nezaměstnanosti klesla z červencových 5,1 procenta. V Německu klesla také o desetinu procentního bodu na 4,5 procenta. Eurostat vychází z dat národních statistických úřadů.

Naopak nejvyšší nezaměstnanost trápí Řecko (25,2 procenta) a Španělsko (22,2 procenta). Řecko je jedinou zemí eurozóny, která dokáže spočítat své nezaměstnané až s dvouměsíčním prodlením – v jeho případě jde o číslo za červen.

„Ve srovnání s loňským rokem ve většině zemí EU nezaměstnanost klesá. Horší je pouze ve Finsku trpícím recesí, Francii – hledající stále směr pro svoji ekonomiku –, v Belgii a v Rakousku. Nejrychleji se naopak situace zlepšuje na Slovensku a ve Španělsku,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Mladých bez práce je pětina

Situace na trhu práce se celkově zlepšuje i z pohledu nezaměstnanosti nejmladší generace. Výjimkou je pouze Finsko, Belgie, Malta a Rakousko.

Nezaměstnanost mladých do 25 let je v celé EU stále víc než dvojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností. Bez práce je přes 20 procent mladých.

„I když se zdá, že se pozitivní trend zlepšování situace na evropském trhu práce prozatím zastavil, dá se předpokládat, že díky hospodářskému růstu opět začne nezaměstnanost alespoň pozvolna klesat. Návrat k úrovním před startem americké hypoteční krize se však zdá minimálně v nejbližších třech letech jako nedosažitelný cíl. Proto nezaměstnanost – ať už celková, nebo té nejmladší generace – zůstane vážným problémem ve velké části EU a zvláště pak eurozóny,“ dodal Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám