Hlavní obsah

V čele Světové obchodní organizace bude poprvé stát žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

V čele Světové obchodní organizace (WTO) bude poprvé stát žena. Podle tří zdrojů agentury Reuters do finálního výběru postoupily jihokorejská ministryně obchodu Ju Mjong-hi a bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová. V čele WTO zatím ještě nikdy nestála žena ani zástupce z Afriky. Nahradí stávajícího generálního tajemníka Roberta Azevéda.

Foto: Stringer, Reuters

Končící šéf WTO Roberto Azevédo

Článek

Šestašedesátiletá bývalá nigerijská ministryně financí a zahraničí Ngozi Okonjová-Iwealová  je ekonomka a odbornice na rozvoj. Nyní předsedá představenstvu světové aliance pro očkování GAVI, kterou založila nadace Billa a Melindy Gatesových. Dříve řekla, že WTO by měla pomáhat chudým zemím, aby se dostaly k lékům a vakcínám na nemoc covid-19.

Třiapadesátiletá Ju v pozici jihokorejské ministryně obchodu uzavřela dohody se Spojenými státy, Čínou a dalšími zeměmi. Zkušeně se v nesnadných časech pohybuje na poli obchodu a ctí mezinárodní pravidla, napsala agentura Reuters.

WTO vybírá nového šéfa v době, kdy čelí své největší krizi za 25 let. V současnosti je paralyzován mechanismus WTO pro řešení obchodních sporů. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž blokuje jmenování členů nejvyššího orgánu WTO, který o obchodních sporech rozhoduje.

Trump je hlasitým kritikem WTO a několikrát už pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Bílý dům si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor Spojených států.

Nová šéfka WTO bude muset řešit i rostoucí obchodní napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami - Čínou a USA. Zabývat se bude také nárůstem obchodních bariér, který vyvolalo šíření koronaviru.

WTO je mezivládní organizací, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem pro urovnávání obchodních sporů mezi státy a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. WTO má 164 členských států včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám