Hlavní obsah

V Bratislavě za první týden ukradli polovinu sdílených koloběžek

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Za první týden od spuštění provozu sdílených elektrických koloběžek byla v Bratislavě odcizena až polovina z nich. Informovala o tom společnost Mint, která tuto službu ve slovenském hlavním městě provozuje.

Foto: Mint

Muž v Bratislavě si odnáší sdílenou elektrickou koloběžku.

Článek

Firma nasadila minulý týden do testovacího provozu 50 koloběžek a odcizeno bylo přesně 25 z nich.

„Díky aktivní spolupráci s policií a za pomoci zabudovaného integrovaného GPS modulu se koloběžky podařilo vypátrat. Ve většině případů se našli i pachatelé,“ uvedla společnost na sociální síti.

Postupně má být v centru slovenského hlavního města k dispozici až 300 koloběžek. Jejich sdílení probíhá pomocí mobilní aplikace, kde se zájemce zaregistruje a přidá informaci o platební kartě. Když najde zaparkovanou koloběžku, mobilem nasnímá QR kód a může začít jezdit. Za odemčení zaplatí použivatel jedno euro a za minutu jízdy 15 centů.

Po ukončení testovacího provozu v Bratislavě by se sdílené elektrické koloběžky měly objevit i v dalších slovenských městech.

V Praze od loňského roku provozuje tuto službu americká firma Lime. Na jejich rozkrádání si společnost nestěžovala, občas jsou ale k vidění rozlámané na zemi poničené vandaly nebo bezohlednými uživateli, když například na koloběžce jezdí dva lidé najednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám