Hlavní obsah

Už jen Německo a Rakousko brání svůj pracovní trh před Čechy

Právo, DPA, ČTK, mcm
Aktualizováno

Německo a Rakousko nejsou ochotny otevřít svůj pracovní trh pro sousedy z východu. Ve čtvrtek to potvrdila Evropská komise (EK). Pro Čechy, Poláky a další Středoevropany, kteří hledají práci na jednotném trhu, tak bude mít Unie od 1. května jen 25 členů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Článek

"Německo a Rakousko informovaly EK, že zamýšlejí i nadále využívat přechodná období pro vstup na pracovní trh, a to až do 30. dubna 2011,“ uvádí tisková zpráva komisaře pro práci a sociální věci Vladimíra Špidly.

Na 1. máje se pomyslné "brány“ pro hledání práce nově otevřou jen v Belgii a Dánsku. To byly kromě SRN a Rakouska dvě poslední země EU, které bránily Čechům v hledání práce na jejich pracovním trhu. Od rozšíření EU v roce 2004 se tak pro Čechy otevřely pracovní trhy v zemích se 400 milióny lidí.

Rozšiřování pracovních možností přesáhlo i hranice Unie - už v roce 2006 odstranil bariéry Island, nyní jej bude následovat Norsko. Tyto země jsou součástí tzv. Evropského hospodářského prostoru (EHP), k němuž patří ještě 27 zemí EU a Lichtenštejnsko. U členů platí podobné svobody jako v EU, ale tyto země nemají právo podílet se na rozhodnutích Unie, pokud k ní nepatří.

Komise nyní zkoumá, proč Berlín a Vídeň trvají na blokování svého pracovního trhu. Není ani jasné, co by Brusel mohl dělat, kdyby rozhodl, že Němci a Rakušané uzavírají své pracovní trhy neodůvodněně.

Otevírání pracovních trhů v Unii je úplnější pro země, které se k EU připojily v roce 2004. Pro Rumuny či Bulhary, kteří vstoupili do EU v roce 2008, se sice nově otevře pracovní trh v Dánsku, na stejný krok v Belgii či Norsku si však ještě počkají.

Jak se pro Čechy otevíral pracovní trh v Evropě
od 1. května 2004 - Británie, Irsko, Švédsko a devět nových členů EU
od 1. května 2006 - Španělsko, Portugalsko, Finsko, Řecko a Island
od 21. července 2006 - Itálie
od 1. května 2007 - Nizozemsko
od 1. listopadu 2007 - Lucembursko
od 1. ledna 2008 - Rumunsko, Bulharsko
od 1. července 2008 - Francie
od 1. května 2009 - Belgie, Dánsko, Norsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám