Hlavní obsah

Ústí nad Labem prodalo státu most patřící mezi světové architektonické skvosty

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Mariánský most v Ústí nad Labem koupí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za 95 miliónů korun. Firma se na tom dohodla s ústeckým magistrátem, ve středu prodej schválili zastupitelé Ústí. Most byl v roce 1999 vybrán mezi deset nejkrásnějších staveb světové architektury 90. let, kde byl využit železobeton. Zařadil se tak mezi skvosty jako Guggenheimovo muzeum v Bilbau, londýnský Dóm tisíciletí či mrakodrapy Twin Towers.

Foto: Profimedia.cz

Mariánský most byl v roce 1999 vybrán mezi deset nejkrásnějších staveb světové architektury.

Článek

Město most původně ŘSD nabídlo za odhadní cenu 115 miliónů korun, obě strany se nakonec dohodly na ceně o deset milionů nižší. Primátor Jan Kubata minulý týden řekl, že prodej mostu pro město znamená do budoucna velké úspory, protože radnice ušetří 10,5 miliónu korun ročně za jeho údržbu. Ve čtvrtek ujistil, že ŘSD most zachová v provozu, bude se o něj starat a nebude se zde vybírat mýtné.

Most se stavěl v letech 1994 až 1998. Stavba měla původně v cenách roku 1994 stát 360 miliónů korun, vzhledem k valorizaci ceny a ke skutečnosti, že si město muselo vzít na jeho zaplacení úvěr, stál městskou pokladnu i s úroky z úvěru zhruba 730 miliónů korun.

V roce 1999 byl oceněn v soutěži Evropské asociace ocelových konstrukcí o nejvydařenější objekt s ocelovou konstrukcí prestižní cenou Steel Design Award 1999.

O dva roky později jej prestižní časopis Structural Engineering International nominoval mezi deset nejkrásnějších staveb světa posledního desetiletí, při nichž byl využit železobeton - zařadil se tak po bok Guggenheimova muzea v Bilbau, londýnského Dómu tisíciletí či mrakodrapů Twin Towers - podle hlasujících odborníků je most velmi dobře posazený do okolí, má mimořádný design, je symbolem elegance, krásy a vynikající technologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám