Hlavní obsah

USA nakoupí levněji stíhačky F-35. Ceny předtím kritizoval Trump

Novinky, tov

Americké ministerstvo obrany nakoupí další stíhací letouny F-35 od firmy Lockheed Martin za nižší ceny než u předchozích objednávek. Informoval o tom server BBC. Americký prezident Donald Trump v prosinci na Twitteru uvedl, že se náklady na nákup stíhaček „vymkly kontrole“ a že vyjedná zlevnění o miliardy dolarů.

Foto: Us Marines, Reuters

Letoun F-35B

Článek

Akcie Lockheed Martin a dalších zbrojařských firem vzápětí oslabily, do současnosti se ale stihly zotavit.

Při nové objednávce 90 stíhaček za 8,5 miliardy dolarů (213 miliardy korun) klesla cena jednoho stroje ze 102 miliónů dolarů (2,57 miliardy korun) na 95 miliónů dolarů (2,39 miliardy korun).

„Osobní intervence prezidenta Trumpa u programu F-35 urychlila vyjednávání a naše soustředění na snížení ceny,“ uvedla největší zbrojařská firma světa v pátečním prohlášení.

Americká vláda plánuje v dalších desetiletích nakoupit celkem 2443 nadzvukových stíhacích letounů. Doposud se odhadované náklady blížily 400 miliardám dolarů (10 biliónů korun).

Podle odborníků na zbrojní průmysl ale není zlevnění jen Trumpovou zásluhou. Již dříve někteří z nich odhadovali, že ceny stíhaček budou klesat s růstem produkce a související úsporou nákladů dodavatelského řetězce, který tvoří firmy jako Northrop Grumman nebo britská BAE Systems.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám