Hlavní obsah

USA hledají nového šéfa Světové banky

WASHINGTON

Carleton Fiorinová, bývalá šéfka Hewlet-Packard, by mohla stanout v čele Světové banky. Její dosavadní hlava, James Wolfensohn, odejde z funkce na konci května. I když šéfa Světové banky volí členské státy, je tradicí, že hlavou je Američan, kdežto v čele Mezinárodního měnového fondu je Evropan.

Foto: LadyPraga
Článek

Jedním z vážných kandidátů byl bývalý náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz. V minulých dnech oznámil, že kandidovat nebude. Analytici se obávali, že evropské země by s jeho osobou mohly mít problém, protože Wolfowitz je jedním ze strůjců války v Iráku.

Dalšími kandidáty jsou například bývalý náměstek ministra financí Jim Leach nebo koordinátor programu boje proti AIDS John Taylor.

Největším favoritem volby byl bývalý zmocněnec pro lidská práva Robert Zoelick. Ovšem dříve než mohl být zvolen, stal se novým náměstkem ministra zahraničí.

Fiorinová je jedinou ženou mezi kandidáty. Až do února byla v čele počítačové společnosti Hewlet-Packard (HP). Vedení firmy ji ale odvolalo. Uznalo, že je dobrá manažerka a dokázala firmu dobře řídit, vytýkali jí ale, že HP zbavila jeho firemního ducha. Části vedení firmy se nelíbilo ani to, že přes odpor prosadila spojení HP se společností Compaq.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám