Hlavní obsah

Úrokové sazby rostou, zvýší se i u spořicích účtů? Moc se netěšte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) v posledních měsících opakovaně sahala ke zvyšování úrokových sazeb. Další zvýšení se očekává na nadcházejícím čtvrtečním zasedání Bankovní rady ČNB. Množí se tak dotazy klientů, kdy se to projeví na úročení vkladů na spořicích účtech komerčních bank. Podle všeho to zatím není na pořadu dne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z ankety ČTK mezi analytiky vyplynulo, že by centrální bankéři mohli základní sazbu zvýšit o 0,5 procentního bodu. Naposledy přitom bankovní rada zvýšila základní sazbu na jednom zasedání o více než 0,25 procentního bodu v roce 1997.

Meziroční inflace v srpnu zrychlila na 4,1 procenta. Úročení vkladů na spořicích účtech se pohybuje mezi 0,050,75 procenta.

Úrokové sazby ČNB
Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.
Dále ČNB ještě stanovuje lombardní a diskontní sazbu.
Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze.
Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Některé banky zvýšení úročení vkladů na spořicích předem vyloučily. „V současné době změnu úročení neplánujeme,“ uvedl na dotaz Novinek Petr Plocek z československé UniCredit Bank. Banka vklady na spořicím účtu úročí sazbou 0,05 procenta.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

Zvýšení úrokové sazby 0,2 procenta na spořicím účtu neplánuje ani Česká spořitelna.

Spíš investujte, radí lidem banky

„Jsme přesvědčeni, že efektivní cestou pro zhodnocení úspor klientů je cesta investování například do podílových fondů. Spořicí účty považujeme za ideální nástroj pro udržování střednědobé finanční rezervy, ne za nástroj, skrze nějž by bylo možné uchránit dlouhodobé úspory před znehodnocením inflací,“ argumentuje mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

„Z hlediska efektivního zhodnocení dlouhodobých úspor je tak skutečně efektivnější spíše než na sazby centrální banky a sazby spořicích účtů hledět na dlouhodobé výnosy investic například do podílových fondů,“ dodal.

Podobně to vidí i ČSOB, která navíc klienty k investování aktivně povzbuzuje. „Naposledy jsme od 20. září zvyšovali sazbu na spořicím účtu Duo Profit, na kterém v případě, že klient stejnou částku investuje, má možnost získat na spořicím účtu sazbu dvě procenta, kterou garantujeme na celý rok,“ sdělil Novinkám mluvčí ČSOB Patrik Madle. Jinak banka úspory úročí sazbou 0,25 procenta.

ČNB zvýší úrokové sazby, míní analytikové

Ekonomika

Moneta a Equa o navýšení uvažují

Další banky jsou vyšším úrokům na spořicích účtech otevřenější. „Pokud v obecné rovině dojde ke zvýšení sazeb, budeme samozřejmě o dalším navyšování u našich spořicích produktů uvažovat tak, abychom našim klientům onen benefit v podobě vyššího zhodnocení umožnili,“ řekla Novinkám za banku Moneta Zuzana Filipová.

„Sazby revidujeme a upravujeme každý měsíc, naposledy jsme sazby u depozitních účtů zvyšovali v polovině září. Na spořicích účtech nyní nabízíme úrok 0,75 procenta až do výše zůstatku půl milionu korun,“ dodala.

Equa bank podle své mluvčí Kateřiny Petko bedlivě monitoruje stávající ekonomickou situaci i postoj konkurence. „Aktuálně víme, že jsme ve stavu, kdy se má v ČNB rozhodnout o zvýšení sazeb mezi 0,25 a 0,50 bodu. Nevylučujeme tedy, že do budoucna k určitým úpravám úrokových sazeb také přistoupíme,” dodala.

Zvýšení nevylučuje ani Air bank, která však s konkrétní odpovědí vyčkává až na rozhodnutí ČNB, zda a o kolik sazby zvýší. Banka aktuálně na spořicím účtu nabízí úrokovou sazbu 0,40 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám