Hlavní obsah

Úroda obilí a řepky bude proti loňsku slabší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní sklizeň základních obilovin a řepky bude podle prvních odhadů nižší než v loňském roce, který byl ale rekordní. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Úroda obilovin by se měla snížit o 14,1 procenta na 6,815 miliónu tun. Je to o 0,9 procenta výše než činí pětiletý průměr.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úroda řepky by se měla meziročně snížit o 21,8 procenta na 1,202 miliónu tun. Kvůli poklesu osevní plochy je to o 2,7 procenta nižší úroda ve srovnání s pětiletým průměrem.

Předpokládaný meziroční pokles sklizně základních obilovin je zcela způsobem nižším očekávaným výnosem. Podle statistiků by měl činit 5,23 tuny z hektaru. To je o 14,1 procenta méně než loni. Jde tedy o stejný procentuální pokles, jako očekávaný celkový úbytek úrody obilovin.

„Snížení hektarového výnosu ve srovnání s loňským rekordním rokem se očekává u všech druhů základních obilovin, zejména pak u ozimého ječmene a ozimé pšenice,“ uvedl ČSÚ.

Letošní výměra řepky meziročně poklesla o 5,9 procenta na 366 tisíc hektarů a odhadovaný výnos 3,28 tuny z hektaru je proti loňsku o 17 procent nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám