Hlavní obsah

UPS nizozemskou TNT Express nepřevezme, Brusel by povolení nedal

Amsterodam

Z chystaného převzetí nizozemské společnosti TNT Express americkou zasilatelskou společností United Parcel Service (UPS) nebude nic. Jak sdělila UPS, Evropská komise se totiž chystala transakci z důvodu narušení hospodářské soutěže zablokovat.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia

Článek

TNT je největším zasilatelem balíků v Evropě a její převzetí za 5,2 miliardy eur (zhruba 134 miliard korun) by bylo pro amerického giganta největší v jeho 105leté historii. UPS je největším přepravcem zásilek na světě a díky TNT by se stala jedničkou i v Evropě.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia dal v říjnu najevo, že UPS bude muset nabídnout ústupky, aby zmírnila obavy komise z dominance na trhu po převzetí TNT Express. UPS nabízela Bruselu různé ústupky včetně návrhu prodat skladiště a základny ve zhruba 25 zemích, zejména ve východní Evropě. Obě firmy však v pondělí sdělily, že je komise informovala, že pracuje na rozhodnutí navrhovanou akvizici zakázat.

Zhroucení dohody je ranou pro TNT, která se na slabém evropském trhu pokoušela o obrat. TNT alespoň dostane od UPS za odstoupení od plánu dohodnutý poplatek 200 miliónů eur.

„Spojená společnost by znamenala transformaci sektoru logistiky, přinesla by významný užitek spotřebitelům a zákazníkům po celém světě a zejména by podpořila růst v Evropě,“ uvedl ve firemním sdělení šéf UPS Scott Davis.

Reklama

Výběr článků

Načítám