Hlavní obsah

ÚOHS začal zkoumat povolení koupě chvaletické elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat návrh společnosti Litvínovská uhelná ohledně povolení koupě Elektrárny Chvaletice a v souvislosti s tím zahájil správní řízení. Na koupi elektrárny se minulý měsíc dohodla Litvínovská uhelná, jež vznikla vyčleněním ze skupiny Czech Coal, se společností ČEZ. Cena má činit 4,12 miliardy korun.

Foto: ČEZ

Elektrárna Chvaletice

Článek

ÚOHS standardně rozhoduje o fúzích ve lhůtě jednoho měsíce od podání návrhu. Lhůtu ale v obtížnějších případech může prodloužit na pětiměsíční.

Slib prodeje jedné z elektráren o výkonu 800–1000 megawattů měl od začátku zmírnit obavy Evropské komise z dominantního postavení ČEZ na českém trhu. Brusel dokonce zahájil v roce 2009 vyšetřování ČEZ kvůli obavě, že blokuje vstup konkurence na trh. Požadavek na prodej buď elektrárny Počerady, Chvaletice, nebo Mělník II spolu s elektrárnou Tisová ovšem český energetický gigant splnil. Komise tak může šetření ukončit.

„Odprodání významné výrobní kapacity umožní, aby na český trh s elektrickou energií vstoupil nový aktér a konkuroval ČEZ. To prospěje všem spotřebitelům elektřiny,“ uvedl ve středu komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Rozhodnutí komise znamená, že ČEZ od ní nedostane pokutu, která by mohla dosáhnout až deseti procent firemních tržeb.

Almunia vymezil ve svém středečním vystoupení ČEZ podmínku, že na trh s energií musí vstoupit nová společnost. O koupi chvaletické elektrárny se přitom ještě ucházel Energetický a průmyslový holding.

Reklama

Výběr článků

Načítám