Hlavní obsah

ÚOHS: Lesy ČR se musí držet stávajících smluv

– BRNO

Antimonopolní úřad ve čtvrtek nařídil podniku Lesy ČR, aby se řídil dosavadními smlouvami a nerušil je, jak měl původně v plánu, a ani partnery nijak neomezoval například při těžbě dřeva. Lesy ČR také musí s úřadem konzultovat uzavření každé nové smlouvy.

Článek

"Úřad společnosti uložil zdržet se jakéhokoliv jednání, které by znemožňovalo či omezovalo výkon podnikatelské činnosti smluvních partnerů Lesů ČR. Zároveň účastníkovi řízení uložil neuzavírat s nimi nové smlouvy týkající provádění pěstebních činností a prodejů a nákupů dříví bez předchozího projednání dalšího postupu Lesů ČR s ÚOHS," uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa.

Podnik už ale avizoval, že podle starých smluv pojede například těžba dřeva až do doby, kdy o jejich platnosti rozhodne soud.

Státní podnik, který spadá pod ministerstvo zemědělství, se rozhodl zrušit smlouvy na přelomu roku. Prý proto, že tak rozhodl právě antimonopolní úřad. Ten ale reagoval, že žádné podobné rozhodnutí nevydal a začal Lesy ČR kvůli zrušení smluv prošetřovat.

"Lesy České republiky opakovaně zdůrazňují, že žádné smlouvy nezrušily ani nevypověděly," reagoval posléze podnik. Ministr zemědělstvá Jaroslav Palas ve středu odvolal ředitele firmy Kamila Vykypěla. Jako důvod uvedl, že chce situaci uklidnit.

Reklama

Související články

Lesy ČR jsou bez generálního ředitele

Ministr zemědělství Jaroslav Palas ve středu odvolal z funkce generálního ředitele společnésti Lesy ČR Kamila Vyslyšela. Informovala o tom televize Nova s tím,...

Výběr článků

Načítám